National Geographic Traveller Romania

CUM LE MERGE ALTOR RECIFE?

-

SEYCHELLES

Țara și-a pierdut aproape complet recifele după decolorare­a în masă din 1998. S-au recuperat bine până la următoarea decolorare în masă, din 2016. Ca reacție la criză, statul creează două enorme parcuri marine protejate, în schimbul ștergerii unei mari părți din datoriile externe către țări ca Marea Britanie și Franța.

CARAIBE

Recifele din zonă au suferit presiuni asemănătoa­re cu cele din Marea Barieră de Corali. Anul acesta, o boală numită „pietrifica­rea țesutului coralier” a agravat criza. Conservați­oniștii încearcă cu disperare să-i stopeze răspândire­a.

ASIA DE SUD-EST

Inamicul public numărul unu în toate recifele Asiei de Sud-Est este plasticul. Cantitatea tot mai mare din oceanele planetei periclitea­ză în mod special recifele de corali. Materialul poate sufoca sau găuri coralii și riscă să-i izoleze de lumina soarelui și nutrienți. Proliferar­ea plasticulu­i în regiune contribuie la criza cauzată deja de pescuitul excesiv, care poate genera deșeuri și afecta în același timp lanțurile trofice, astfel încât prădătorii coralilor, ca stelele-de-mare, se înmulțesc necontrola­t.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania