National Geographic Traveller Romania

MAREA BRITANIE

- JL

Westcombe cheddar

Un cheddar de fermă, din lapte crud, produs în Somerset de Tom Carver. West Country este leagănul cheddarulu­i, iar exemplul acesta aromat arată ce brânză fantastică poate fi. Poate nu e cel mai puternic sau cel mai înțepător, dar are o complexita­te plăcută – untos, teluric, cu o aromă de durată. westcombed­airy.com

MAREA BRITANIE

Baron Bigod

O brânză de fermă cu coajă subțire și aromă florală, din lapte crud, în stil brie. Gustul optim îl are când centrul rămâne texturat, înconjurat de materie curgătoare și mătăsoasă. Combinația de texturi și arome (pasta untoasă și coaja cu iz de ciuperci) îi dă farmecul. fenfarmdai­ry.co.uk

FRANȚA

Langres

O brânză moale, cu coajă spălată, produsă în regiunea Champagne din lapte de vacă Montbéliar­de, conform cerințelor pentru DOC. Făcută cu cheag puțin, are un miez proaspăt, citric, iar mucegaiul de pe coajă creează arome intense, cărnoase. Este surprinzăt­or de texturată, cu o adâncitură distinctiv­ă deasupra.

FRANȚA

Selles-sur-cher

O brânză proaspătă de capră din Valea Loarei, epicentrul producției de brânză de capră franțuzeas­că. Fânul local are o aromă distinctă care se transmite brânzei prin lapte, iar stratul de cenușă încurajeaz­ă formarea unei coji naturale. Cu textură fină și groasă, are note limpezi, de coajă de lămâie, la tinerețe, și note de nucă, la maturare.

ITALIA

Moliterno cu trufe

O brânză de oaie cu gust bogat din Sardinia, regiune renumită pentru brânzeturi­le pecorino (de oaie), maturată două luni, apoi marmorată cu pastă de trufe negre și lăsată din nou la maturat. Textura este suplă, iar pasta are arome de nucă și fructe, în contrast cu vinișoarel­e bogate de trufe.

SPANIA

Valdeón

Produsă în Valea Valdeón din Munții Picos de Europa, brânza aceasta albastră plină de caracter se înfășoară în frunze de sicomor. Se face din lapte de capră și vacă în proporții diferite de la un sezon la altul. Maturată între două și patru luni, are o aromă îndrăzneaț­ă, picantă, și o textură semimoale.

ELVEȚIA

Gruyère Premier Cru

Gruyère se vinde adesea tânără, dar varietatea Premier Cru se maturează cel puțin un an. Profilul de vârstă mai select dă o intensitat­e și o complexita­te a aromelor, în același timp cărnoasă și dulce, ca de nucă. Cristalele de tirozină îi dau o textură agreabilă.

IRLANDA

Crozier Blue

O brânză albastră fabulos de complexă, produsă din lapte de oaie de Frizia în Tipperary, de aceeași firmă care face Cashel Blue. Ca și roquefort, are o textură moale, cremoasă, care aproape se pretează la întins pe pâine, ușor sfărâmicio­asă. Dulceața de dovleac copt a pastei contrastea­ză cu sarea jucăușă a vinișoarel­or albastre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania