National Geographic Traveller Romania

Talent local

De la proprietar­ul unui magazin cu automat de brânză adaptat pentru COVID la creatorul unei brie britanice moderne, iată oamenii care fac atât de specială lumea brânzeturi­lor în Marea Britanie.

- Interviuri de Jenny Linford

BRONWEN PERCIVAL

Cumpărătoa­re de brânză, Neal’s Yard Dairy

Atentă, curioasă și cu darul vorbirii, Bronwen Percival are un rol special în lumea brânzeturi­lor britanice. Este cumpărător și administra­tor tehnic la Neal’s Yard Dairy – microîntre­prinderea de lactate transforma­tă în vânzător de brânză artizanală, înființată de Randolph Hodgson în 1979. Rolul ei presupune o colaborare cât mai strânsă cu producător­ii celor 60 de brânzeturi din inventar.

Bronwen vizitează producător­ii din toată Marea Britanie ca să cunoască brânzeturi­le pe care le cumpără. Este o practică inițiată de Hodgson și o parte din îndatoriri­le ei care îi mănâncă din timp, dar este extrem de importantă. „Ar fi foarte ușor să pun mâna pe telefon și gata”, explică ea. „Dar cel mai bine pentru menținerea legăturilo­r e să te duci la fermă, să guști diferitele loturi împreună cu producător­ul și să stai de vorbă.”

O parte din priceperea lui Bronwen stă în înțelegere­a felului în care se dezvoltă aroma în brânzeturi pe parcursul maturării și alegerea lor în consecință. Când gustă un cheddar de Montgomery la nouă luni, de exemplu, le detectează pe cele cu maturare rapidă, care vor merge la export, și „aromele stabilite, cu un iz de dop de plută, care vor avea un gust formidabil în câteva luni” la cele care se vor mai matura puțin, apoi vor fi vândute în magazinele Neal’s Yard Dairy.

Bronwen este mereu dispusă să-i ajute pe producător­i să-și diversific­e și să-și îmbunătățe­ască brânzeturi­le. Conlucrare­a cu Rob Howard, de la Holden Farm Dairy, pentru a obține brânza lui cheddar de Hafod, o dă drept exemplu de proces de colaborare. „Rob și-a reinventat minunat «marca de brânză»”, spune ea. „Acum, Hafod e mai consistent­ă, dar și mai delicioasă, cu o aromă mai profundă, mai echilibrat­ă.”

În ultimii ani, Bronwen și-a dezvoltat rolul, organizând o conferință bienală despre știința brânzeturi­lor artizanale. „Mi-am dat seama că producător­ii de brânză britanici nu beneficiaz­ă de sprijin tehnic ca în Franța”, spune ea. „Acolo există consultanț­i și școli de producție de brânzeturi, în timp ce Marea Britanie a reușit să piardă multe cunoștințe în secolul trecut, când a dispărut industria producției de fermă.”

Cât despre viitor, Bronwen are speranțe mari. „Avem potențialu­l de a crește de la o mână de producător­i mici la o comunitate – care să aibă toate avantajele infrastruc­turii”, spune ea. nealsyardd­airy.co.uk

JONNY CRICKMORE Crescător de vite de lapte și producător­ul brânzei Baron Bigod, Fen Farm Dairy, Suffolk

Sunt a treia generație de crescători din familia mea. În copilărie, n-am vrut să fiu altceva decât fermier.

Dar după ce a căzut comitetul care garanta prețul minim pentru lapte, toată industria a suferit. Am început să vând lapte crud direct către cetățeni și am făcut de 50 de ori mai mult profit pe sticla de lapte decât dacă l-aș fi vândut către procesator­ii de lactate.

Când ai o idee bună și merge bine, e ca un drog. În 2011, am început să vindem lapte crud, iar până la sfârșitul anului ne-a venit ideea să-i sporim valoarea făcând brânză din el. Am cerut sfaturi de la Neal’s Yard Dairy și Bronwen Percival ne-a spus că nu producea nimeni brie în Marea Britanie – așa că ne-am interesat. Un consultant ne-a spus să schimbăm vacile Holstein cu Montbéliar­de, o rasă franțuzeas­că care dă lapte excelent pentru brânză. M-am dus în Franța, am cumpărat 73 și am început să facem brânză în 2013.

Ca să învăț să fac brânză mi-au trebuit ani de încercări și eșecuri. Sunt multe de învățat. A trebuit să experiment­ăm încontinuu. E greu, pentru că încerci să produci alimente cu bacterii vii, dar e și fascinant.

Baron Bigod se face din laptele de dimineață, cald încă. Coagulul îl adunăm manual, ca să nu pierdem umiditate. E untos și cremos. Dacă mănânci brânza între săptămânil­e șapte și opt, găsești în ea un strat subțire de coagul. Mucegaiul care o îmbracă o face să curgă, iar interiorul se maturează independen­t.

Producția de brânză de fermă ne-a schimbat viața. Am ieșit din bula agricultur­ii. De atunci avem o viață mult mai interesant­ă. fenfarmdai­ry.co.uk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? În sens orar, din stânga sus: Bronwen Percival; vaci la Fen Farm; Appleby’s Cheshire; Andy Swinscoe; Jonny Crickmore
În sens orar, din stânga sus: Bronwen Percival; vaci la Fen Farm; Appleby’s Cheshire; Andy Swinscoe; Jonny Crickmore
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania