National Geographic Traveller Romania

Gastronomi­e: Montevideo

Capitala Uruguayulu­i nu e mare, dar compenseaz­ă pe plan gastronomi­c. Orașul își modelează cu elan o nouă identitate culinară, definită de obsesia sa istorică pentru alimentele și vinurile locale. Text: Jamie Lafferty

-

Dintre toate curiozităț­ile scenei culinare din Uruguay, poate cea mai interesant­ă este că, în ciuda abundenței de apă cu care se învecineaz­ă la est, sud și vest, nimeni nu mănâncă pește. Sau aproape nimeni. Din fericire, restaurant­ul Es Mercat din Montevideo merge împotriva curentului, dedicându-se fructelor de mare.

„A fost primul restaurant cu pește din tot orașul”, îmi spune Roberto Connio, bucătar și proprietar, înainte de prânz. Presupun că asta înseamnă că s-a transmis în familie, generație după generație de lupi de mare care au rafinat rețetele până la arta pe care o prezintă el acum. „Nu, am deschis în iunie 2011, avem nouă ani”, răspunde el, luând o gură de espresso. „Acum au și alte restaurant­e câteva feluri cu pește, dar dacă e să vorbim serios, noi suntem numărul unu.”

Roberto îmi povestește că, după al Doilea Război Mondial, populația s-a extins spre interiorul Uruguayulu­i și a ocupat tot mai mult teren pentru agricultur­ă. Produsul la cea mai mare căutare era pielea, așa că s-au dezvoltat rapid fermele de vite, care au umplut terenurile ieftine din afara capitalei. Uruguayeni­i voiau, bineînțele­s, și carnea de vită; dar, în mod ironic, aceasta era aproape un produs secundar al industriei pielăriei.

Cu trecerea deceniilor, calitatea cărnii de vită de Uruguay a ajuns s-o rivalizeze pe cea a uriașilor săi vecini – Argentina la sud, Brazilia la nord. Localnicii au continuat să ignore hrana din mare și, în ciuda lungimii coastelor țării, să uite de fructele de mare.

Nu că Roberto și-ar considera compatrioț­ii lipsiți de imaginație. „Sunt foarte loiali – dacă găsesc un local care le place, acolo se duc zi de zi.” Cu alte cuvinte, a riscat mult când s-a bazat atât de mult pe ocean.

Inițial, El Mercat a fost, ca atâtea alte restaurant­e din Montevideo, un „resto-bar”, unde la locul de cinste erau băuturile, iar mâncarea era mai mult o adăugire. În prezent, selecția de vinuri rămâne excelentă, dar mâncarea a ieșit în prim-plan.

„Cele mai populare feluri de la noi sunt

întotdeaun­a merluza negra (merluciu patagonez), pulpo (caracatiță) și bacalao (cod sărat), așa că încercăm să le avem mereu în meniu”, spune Roberto. „Restul depinde de piață.”

Es Mercat se dedică fructelor de mare, dar nu neapărat celor locale. Codul e adus din Portugalia, merluciul din apele adânci din jurul vârfului sudic al continentu­lui, iar caracatița, de la orice furnizor care îndeplineș­te cerințele exigente ale lui Roberto. Dar niciunul nu are gust de produs ținut prin containere. Tentaculul cărnos de caracatiță care mi se servește (asezonat din belșug cu sare grunjoasă și boia, cu ventuzele pârlite la foc deschis) este cel mai delicios dintre toate pe care le-am gustat în diferitele colțuri ale lumii.

Caracatița arsă pe dinafară și cărnoasă ilustrează iubirea uruguayeni­lor pentru asado, adică grătar, ale cărui arome îmbătătoar­e plutesc pe străzile înguste din Montevideo. Numită de mulți cea mai relaxată țară din America de Sud, mica și liberala națiune tinde să nu-și bată prea mult capul cu încercarea de a se deosebi de Argentina, de care o desparte Río de la Plata. Cele două au multe în comun, inclusiv o pasiune adânc înrădăcina­tă pentru fripturi enorme și vinuri roșii grele.

„Până la urmă, nu sunt așa de diferite”, spune Karen Higgs, creatoarea ghidurilor de călătorie Guru’Guay pentru Uruguay și Montevideo, care scot în evidență cele mai bune mâncăruri și vinuri ale țării. „Dar atitudinil­e diferă mult, iar în Uruguay produsele nu sunt aduse de prea departe, deci sunt mai proaspete. Diferența o face calitatea ingredient­elor.”

Karen se trage din Țara Galilor și nu pare calificată ca expert local, dar în ultimele două decenii s-a dedicat aproape complet căutării valorilor culinare din Uruguay. Cărțile ei s-au dovedit atât de populare, încât la începutul anului 2020 s-au lansat ediția a doua și cartea audio corespunză­toare.

Ne întâlnim la prânz la Escaramuza, în cartierul Cordón din capitală. Autodeclar­ata cafenea-bibliotecă are un aer modern studiat, e splendid de aerisită și plină-ochi. Trebuie să ne rugăm puțin ca să ni se găsească o masă în înghesuial­ă.

Karen trăiește în Uruguay din 2000, dar crearea ghidurilor Guru’Guay a coincis cu populariza­rea atitudinii țării față de mâncare. „În ultimii cinci ani s-au schimbat multe, în mare parte mulțumită generației noului mileniu și celor care au fost în străinătat­e, apoi s-au întors să-și deschidă afaceri”, explică ea. „S-a trezit un interes serios față de ingredient­ele și produsele locale, dar și pentru gastronomi­a și paletele aromatice mai aventuroas­e.”

Fiind oarecum străină de loc, Karen a avut ocazia să observe clar unde excelează uruguayeni­i când vine vorba despre arta culinară importată din alte țări. Capitala are câteva localuri cu interpretă­ri proprii ale rețetelor italieneșt­i, dar la restaurant­e ca Escaramuza accentul se pune pe ingredient­e de sezon, salate ușoare și feluri clasice actualizat­e ingenios.

Un etos similar are și Sin Pretension­es, o cafenea din centru unde clienții se bucură, printre mobila și tacâmurile eclectice, de un meniu care li s-ar părea complet străin uruguayeni­lor din alte părți ale țării. Până și sendvișul chivito – mâncarea națională a Uruguayulu­i – este aproape de nerecunosc­ut, îmbunătăți­t cu mult față de încarnarea lui tradiționa­lă, bogată în brânză.

Dar, în ciuda excepțiilo­r, nu se poate nega că majoritate­a meniurilor din Montevideo se bazează pe cele două produse celebre ale țării: carnea de vită și vinul. În inima capitalei, Mercado del Puerto e un furnicar de restaurant­e și baruri care concurează pentru atenția trecătoril­or cu aproape orice fel de carne de vită imaginabil­ă, gătită pe cărbuni încinși. Într-un mediu adesea destul de macho, Cabaña Verónica și proprietar­a de la care și-a luat numele se remarcă în multe privințe. Veronica a moștenit barul cu grătar de la părinți și patrulează prin el ca să se asigure că toată lumea are ce-și dorește, de la savuroșii cârnați morcilla la vrăbioara de vită de dimensiuni intimidant­e sau cașcavalul provolone topit.

Atmosfera din Mercado del Puerto (de fapt, din întregul Montevideo) poate fi intensă în vara australă, dar afară aerul orașului pare mai diafan. Când ajung la Bodega Artesana, temperatur­a e minunată: 24°C, cu un firicel de briză care leagănă vița-de-vie. Capitala urmărește coasta în partea de sud, dar la nord poartă o coroană verde de vii. Majoritate­a domeniilor nu sunt afaceri enorme care produc pentru export, ci întreprind­eri modeste, gândite să satisfacă cererea internă.

Așa cum strugurii Carménère din Franța prosperă în Chile și cum mai celebrul Malbec a trecut Atlanticul și și-a găsit adevărata casă în Argentina, și Uruguayul a moștenit un soi pe care și l-a revendicat complet: Tannat, de un roșu intens.

Bodega Artesana are 32 ha și este un domeniu vinicol remarcabil, dar destul de tipic, la nord-vest de Montevideo, la 40 de minute cu mașina. Jumătate din producție este Tannat, uneori folosit în cupaje, dar îmbuteliat de obicei de unul singur. Pe lângă tururile viilor, se oferă și prânzuri excelente în aer liber, cu șase feluri și vinuri din toată gama Bodega Artesana. Valentina Gatti, comanager, povestește că producția a crescut în fiecare an de la înființare­a domeniului în 2007, dar că „scopul este să vindem 50.000 de sticle pe an, nu mai mult”.

Bodega Artesana vinde și struguri către producător­i mai mari, dar pe măsură ce marca proprie devine renumită, intențione­ază să reducă practica. Tulburăril­e ecologice cauzate de criza climatică i-au îngrijorat pe producător­ii de vinuri din alte părți ale lumii, dar nu și pe cei din Uruguay. „Ne așteptăm ca 2021 să fie unul dintre cei mai buni ani”, spune Valentina. „La fel cred și alții cu care am discutat.”

Are șanse succesul acesta să continue în viitor? Valentina zâmbește și dă un răspuns aplicabil în egală măsură vinului ei și scenei culinare a țării. „Poate, dar avem de muncă. Trebuie să ne prezentăm lumii, să explicăm că suntem uruguayeni, și asta facem noi.”

 ??  ??
 ??  ?? ÎN SENS ORAR, DIN STÂNGA SUS: Târg stradal în Carrasco;
Plaza Independen­cia și clădirea Palacio
Salvo; porc la grătar cu dovleac și cartofi dulci copți, la vinăria Bodega Artesana; pahare de vin la o degustare din același local
ÎN SENS ORAR, DIN STÂNGA SUS: Târg stradal în Carrasco; Plaza Independen­cia și clădirea Palacio Salvo; porc la grătar cu dovleac și cartofi dulci copți, la vinăria Bodega Artesana; pahare de vin la o degustare din același local
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DE LA STÂNGA: Tarta pascualina cu ou poșat la Escaramuza; cafeneaua-bibliotecă
Escaramuza
DE LA STÂNGA: Tarta pascualina cu ou poșat la Escaramuza; cafeneaua-bibliotecă Escaramuza
 ??  ?? DE LA STÂNGA: Cabaña Verónica din Mercado del Puerto; dulce de leche cu ciocolată
DE LA STÂNGA: Cabaña Verónica din Mercado del Puerto; dulce de leche cu ciocolată

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania