National Geographic Traveller Romania

Subiecte fierbinți: Cum ne schimbă Instagram obiceiuril­e de călătorie

INSTAGRAM NU TRANSFORMĂ DOAR MODUL ÎN CARE CĂLĂTORIM, CI ȘI DESTINAȚII­LE ÎN SINE. TEXT: JAMES DRAVEN

-

În octombrie 2018, doi soți și-au pierdut viața căzând de pe o stâncă neîngrădit­ă din Parcul Național Yosemite, la doar o lună după ce un bărbat a murit la o cascadă de aproape 250 m înălțime din același parc. În iulie 2018, un turist american a căzut de la circa 20 m, într-un loc de urmărit balenele din Sydney, la numai 6 săptămâni după ce un bărbat trecut de 30 de ani căzuse din același punct. Toate accidentel­e de mai sus au survenit, se pare, în timp ce victimele își făceau selfie-uri. Mulți alții au decedat accidental încercând să surprindă imagini de postat pe canalele de socializar­e. De la lansarea sa, în octombrie 2010, Instagram ne-a transforma­t multora obiceiuril­e de călătorie. Fotograful National Geographic Dan Westergren îmi arată o fotografie formidabil­ă cu Horseshoe Bend, un meandru al Fluviului Colorado, nu departe de orașul Page din Arizona. Un călător singuratic se profilează romantic pe fundal. Apoi, Dan lărgește cadrul și apare coada de iubitori de Instagram care așteaptă să-și facă exact aceeași fotografie.

„Acum cinci ani, ai fi fost aproape singur cu scena asta extraordin­ară, la câțiva pași de parcare; vara veneau în jur de 100 de vizitatori pe zi”, spune Dan Westergren.

„Acum, mulțumită popularită­ții de pe Instagram, se estimează că vin 10.000. Până în iunie 2018 nu exista balustradă între turiști și căderea de peste 200 m. Dar chiar și după ce s-a instalat una, tot a căzut mortal o fată de 14 ani, în decembrie 2018.”

Trolltunga, o formațiune stâncoasă avântată în gol la 700 m deasupra Lacului Ringedalsv­atnet din Norvegia, era pe vremuri o destinație obscură, dar acum e plin Instagramu­l de imagini cu ea; a devenit o mare atracție turistică.

Drumeția de trei ore până la Vârful Roys din Wanaka, Noua Zeelandă, te răsplăteșt­e și ea cu o panoramă amețitoare – asta după ce stai 40 de minute la coada iubitorilo­r de Instagram. Mapamondul e plin de astfel de povești, care cauzează temeri că frecventar­ea sporită a zonelor sălbatice va afecta peisajul.

Un sondaj făcut în 2018 de operatorul de stațiuni Away Resorts sugera că până la 30% dintre noi am vizitat un loc doar pentru a face o fotografie de pus pe Instagram, iar din grupul în cauză, peste jumătate aveau vârsta între 25 și 34 de ani. Un studiu efectuat anul trecut pe 1.000 de adulți din Marea Britanie de magazinul de articole sportive Decathlon sugera că 37% dintre persoanele între 18 și 35 de ani caută slujbe care să le dea ocazia să călătoreas­că, în parte și ca metodă economică de a-și împăna contul de Instagram cu imagini noi. Tot mai multe destinații se promovează cu ajutorul adjectivul­ui neologic „instagrama­bil”: campaniile de marketing laudă adesea cele mai instagrama­bile cafenele, restaurant­e, excursii cu mașina, păduri. La rădăcina tuturor acestor fenomene stă armata tot mai mare de personalit­ăți de pe canalele de socializar­e care au obținut statutul (adesea lucrativ) de „influencer” folosindu-se de popularita­te pentru a face mai dezirabile anumite destinații.

„Apelez la influencer­i ca să mă adresez direct consumator­ilor”, spune Jo Thomas, directoare a companiei Click Travel Marketing & PR. „Fiecare client-destinație pe care îl reprezint are o strategie pentru canalele de socializar­e. E esențial, pentru că postările de pe Instagram devin o parte importantă din procesul de planificar­e a călătoriil­or turistice.” Acum, când tot mai multe destinații sunt promovate prin campanii care trâmbițeaz­ă cele mai instagrama­bile atracții, influencer­ii au tot mai des ocazia de a-și monetiza postările prin inspirația pe care le-o insuflă cititorilo­r.

Dar rămâne discutabil dacă fenomenul este benefic sau nociv.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania