National Geographic Traveller Romania

Turism responsabi­l: Mai putem salva Marea Barieră de corali?

ÎN LUMINA CRIZEI CLIMATICE ACTUALE, SPERANȚELE MARII BARIERE DE CORALI AU SCĂZUT RECENT LA NIVELUL „FOARTE SLABE”. TEXT: SIMON USBORNE

-

Ce s-a întâmplat?

Această minune a naturii din Australia e într-o stare mai proastă decât se credea. Un nou raport al Autorități­i Parcului Marin Marea Barieră de Corali, în subordinea statului australian, a scăzut șansele celui mai mare sistem de recife din lume de la „slabe” la „foarte slabe”. Creșterea temperatur­ii oceanelor a adus reciful la un stadiu „critic” în istoria sa, după cum declară Josh Thomas, directorul grupului, care îndeamnă la acțiuni urgente pentru combaterea riscurilor precum dezvoltări­le imobiliare de coastă, pescuitul ilegal, scurgerile de chimicale din agricultur­ă și criza climatică. Dar, deși descrie o imagine sumbră, raportul nu încurajeaz­ă fatalismul. „E important să nu ne pierdem optimismul cu gândul că nu vom vedea un recif schimbat decât în viitorul îndepărtat – acțiunile de acum vor conta”, spune el.

Ce măsuri se iau?

În 2015, statul Queensland a creat

Reef 2050, un plan de sustenabil­itate care includea obiective de ameliorare a calității apei și de combatere a populațiil­or de stele-de-mare prădătoare care decimează coralii. Administra­ția de stat ia în considerar­e noi reguli care să oblige fermierii să împiedice scurgerea nutriențil­or și a sedimentel­or în mare. Dar criticii planului i-au pus la îndoială fezabilita­tea, având în vedere că el nu are efecte asupra celei mai mari amenințări la adresa recifului: schimbăril­e de climă. Creșterea temperatur­ii oceanelor a cauzat o proliferar­e fără precedent a fenomenelo­r de „decolorare” în masă în ultimii ani – chiar și o încălzire ușoară poate preface coralul într-o cochilie albă. Oamenii de știință spun că numai un efort la scară globală de reducere a crizei climatice poate salva recifele din Queensland, și nu numai.

Și atunci?

Reciful atrage peste două milioane de vizitatori pe an, susține până la 70.000 de locuri de muncă și generează, conform estimărilo­r peste 3,6 miliarde de euro pe an. Iar cifrele nu dau semne de scădere, în parte și ca efect al turismului de „ultimă șansă”. Dar e cazul să mergem acolo? Da, spune Autoritate­a Parcului Marin Marea Barieră de Corali, care acordă permise operatoril­or de ambarcațiu­ni din zonele accesibile ale recifului (circa 7% din suprafața totală). Reprezenta­nții ei afirmă că e important să vedem reciful pentru a ne simți implicați în viitorul lui, dar deasupra lui planează marea problemă despre care evităm să vorbim: aviația. Pentru cei mai mulți dintre noi, zborul până la Queensland nu e scurt, iar emisiile curselor lungi reprezintă o parte importantă din amenințare­a asupra ecosisteme­lor din recif.

Cum pot să ajut?

Există diverse metode de a vă limita amprenta de mediu, inclusiv compensare­a amprentei de carbon produse de zbor. Puteți căuta companii etice (preferabil agenții turistice certificat­e) prin Ecotourism Australia. Responsibl­e Travel, din Marea Britanie, oferă mai multe pachete de călătorii în recif, inclusiv o croazieră pe un vas cu emisii reduse, care are centrală de tratare a deșeurilor, facilități de reciclare și un biolog marin la bord, care explică minunile celui mai mare recif din lume și expune fără ocolișuri perspectiv­ele sale de viitor.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania