National Geographic Traveller Romania

City break: Istanbul

Orașul de la întâlnirea dintre Europa și Asia și-a găsit ritmul propriu și e apreciat în sfârșit pentru interpreta­rea creativă a gastronomi­ei turcești tradiționa­le.

- TEXT: PAUL OSTERLUND

Dacă vă trebuie ceva să absoarbă excesele nopții pe la 4 dimineața, la Istanbul îl veți găsi ușor. Acolo nu ești niciodată prea departe de o cafenea compactă care servește döner tăiat direct de pe frigare, sau de un vânzător ambulant de orez cu năut și bucățele de piept de pui, cu căruciorul lui luminat de un singur bec. Chiar e un oraș deschis non-stop.

Cea mai mare metropolă a Turciei (și a Europei) are o poziție geografică neobișnuit­ă, tăiată în două de Strâmtoare­a Bosfor, care unește Marea Neagră și Marea Marmara, ale căror țărmuri îngrădesc de o parte și de alta întinderea urbană. Deși o definește aglomerați­a, cei 16 milioane de locuitori îi dau o energie care generează o scenă gastronomi­că abundentă și variată.

Orașul are o tradiție culinară puternică, în care se reflectă locuitorii săi, veniți din toată Turcia și de peste granițe, cu propriile rețete și obiceiuri gastronomi­ce. În sensul acesta, e o adevărată națiune. Consumator­ii aventuroși pot străbate metropola de la un capăt la altul doar ca să guste o delicatesă anume, adesea de negăsit oriunde altundeva, cu excepția regiunii de origine. De exemplu, gusturile regiunii sudestice turce Antep le puteți încerca în Köyiçi, cartierul numit Micul Antep.

Pe lângă cărucioare­le care vând mâncare ieftină și delicioasă pe stradă, mai sunt și restaurant­ele cu grătar, care servesc celebrele frigărui kebab, și mihamelele (meyhane, tavernele tradiționa­le) care servesc o diversitat­e de meze alături de pahare de raki, rachiul turcesc aromat cu anason. Cafenelele afaceriști­lor de cartier oferă feluri ieftine și „ca la mama acasă” pentru clienții grăbiți, dar tot aici se găsesc și unele dintre cele mai apreciate restaurant­e selecte din lume.

Însă nu toată bucătăria e tradiționa­lă. Considerat odinioară puțin în urma altor orașe de pe glob în privința tendințelo­r (culinare sau nu), Istanbulul le prinde din urmă mai repede ca niciodată, cu un nou val de restaurant­e la modă care oferă mâncăruri și băuturi pe cât de delicioase, pe atât de fotogenice. Cafenelele de ultimă generație și barurile excentrice servesc bere artizanală locală și grătare americane, de negăsit în oraș acum un deceniu. Există chiar și un local unde se gătesc variante experiment­ale de poutine canadian. Nu vă vor lipsi ocaziile de a mânca – deci veniți cu poftă de acasă.

 ??  ?? Dreapta: Turnul Galatei, Beyoğlu
Dreapta: Turnul Galatei, Beyoğlu

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania