Practic Idei

Tocătorul din lemn

- ✍ Carmen Panfiloiu, sat Croici, com. Mătăsari, jud. Gorj

Cum în orice bucătărie este de mare folos un tocător de lemn, te învăț cum să realizezi unul. Se poate dovedi util și în alte operațiuni din gospodărie, așa că este bine să alegi un model mai rezistent. Primul pas ar fi alegerea lemnului. Poate fi fag, cireș, păr, jugastru sau orice lemn din esență mai tare. Din tei, brad le poți face, dar nu se pot utiliza atât de bine, sau, mai bine zis, se deteriorea­ză mai repede; apa le distruge, nu poți toca oase foarte mari, fiindcă riști să le spargi. Un alt exemplu negativ ar fi lemnul de nuc. Eu am observat că nu este foarte indicat, absoarbe mirosurile foarte repede, ele rămânând mult timp întipărite în lemn. Deci nu îl recomand.

IATĂ CUM SE PROCEDEAZĂ

Se taie lemnul la dimensiune­a dorită și se lasă la uscat fiecare bucată, cu cât mai mult, cu atât mai bine. Se finisează la abrich pe toate părțile, se porționeaz­ă în dimensiuni­le și formele dorite, se decupează cu un ferăstrău pendular sau circular electric de mână. Apoi se șlefuiește și se finisează. Ultima realizare a soțului meu, la cererea mea, este un tocător sub formă de pară, de care este extrem de mândru. A lucrat cu lemn de jugastru, cu o fibră spectaculo­asă. Sper ca sfaturile mele să fie de folos și să se găsească cititori dornici să încerce. Succes!

 ??  ?? Dacă vrei să fie sigur, curăță bine tocătorul de lemn după fiecare utilizare și lasă-l să se usuce complet înainte de a-l pune în dulap.
Dacă vrei să fie sigur, curăță bine tocătorul de lemn după fiecare utilizare și lasă-l să se usuce complet înainte de a-l pune în dulap.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania