Practic Idei

Buchete din hârtie creponată

- Cât timp îți ia să faci un buchet? Cum realizezi un trandafir? Cum se întrețin aceste ornamente? Cum ți-ai promovat mica afacere?

Cum a început această pasiune pentru florile din hârtie? Totul vine din copilărie. Mi-a plăcut mult să desenez, iar pe la 5-6 ani eram pasionată de rochițe; mă uitam la campionate­le de patinaj artistic și încercam să reproduc acele costume. Din păcate, ulterior am activat exclusiv în domeniul economic; doar în ultimii ani am început să-mi dezvolt latura artistică. Am schimbat macazul când mi-am dat seama că îmi lipsește împlinirea sufleteasc­ă, cea materială nu este suficientă ca să te simți realizat. Foarte multă vreme am fost concentrat­ă asupra carierei, am lucrat în diverse companii multinațio­nale, dar nu era de ajuns. La un moment dat mi-am dat seama că vreau să fac ceva care să-mi placă, să mă reprezinte, să mă împlineasc­ă sufletește. Și așa a început proiectul meu. Am renunțat la locul de muncă pe care îl ocupam și m-am dedicat complet pasiunii mele pentru decorațiun­i. Am luat-o de la zero. Înainte de Crăciun, în 2016, am

început să fac agrafe, broșe textile și au prins bine, s-au vândut drept cadouri. Ideea mea de afacere pornise inițial tot de la florile de hârtie, dar la vremea respectivă nu găsisem un curs la care să învăț efectiv cum se realizează trandafiru­l. Pe YouTube mai sunt tutoriale, dar micile detalii nu le sesizezi. Așa că ulterior am mers la un curs și am început să fac aranjament­e cu flori de hârtie. S-au dat bine de 8 Martie. Dar sunt apreciate și cumpărate în tot cursul anului. Acum fac buchete de cununie, de nunți, botezuri, rame de oglinzi, panouri imense care se folosesc la evenimente în photo corner. Când lucrezi cu o singură culoare, cum a fost la un perete de acest gen de 2x3 m, a cărui realizare a durat câteva săptămâni, este mai monoton, dar în rest este plăcut. Depinde de aranjament. La acestea două-trei ore, pentru că întâi faci trandafiri­i, apoi trebuie să le rulezi petalele, să capete un aspect cât mai natural. Cred că în ultimul an am făcut zeci de mii de trandafiri, dar pe zi ce trece descopăr câte ceva interesant, mă perfecțion­ez continuu. Îmbrac sârma suport cu un scotch de hârtie (special pentru flori). Iau un șablon, întind puțin hârtia, apoi o suprapun pe un sul de hârtie, decupez, apoi iau petală cu petală și o răsucesc pe sârmă, introducân­d-o pe jumătate pe sub cea anterioară. Apoi mai fixez petalele la bază cu scotch de hârtie și adaug iar petale în același mod. La final fixez bine petalele cu mai mult scotch la bază și cu o scobitoare rulez marginile fiecărei petale. Apoi înfig trandafiru­l în burete special. În primul rând, fiind confecțion­ate din hârtie, aceste ornamente trebuie ferite de soare puternic, fiindcă le decoloreaz­ă. Mai trebuie ferite de apă, evident, că se înmoaie, iar de praf se curăță cu un pămătuf. În ciuda aparentei fragilităț­i, chiar dacă îți cade din mâini, buchetul este foarte rezistent, nu pățește nimic. Este foarte practic, rezistă la temperatur­i mari, nu trebuie udat, deci va arăta perfect luni întregi. Iar miresele nu mai au de ce să își facă griji că se ofilesc florile din buchete vara. Chiar dacă folosesc aceleași culori de hârtie, fiecare buchet este unicat, fiecare floare este făcută manual și oricât te-ai strădui, nu ies două identice. Mai mult prin intermediu­l cunoștințe­lor. În plus, la ultimul job, eram reprezenta­nta unei

companii distribuit­oare de produse profesiona­le pentru saloanele cosmetice. Cunoșteam mulți oameni și când le-am prezentat florile au fost încântați, m-au sunat și am decorat multe saloane. Am postat mai puțin pe Facebook, doar câteva fotografii. Nu mi-am făcut o promovare intensă. Cea mai bună recomandar­e este de la om la om. Deocamdată lucrez singură, dar următorul pas este să mă extind. Mă intereseaz­ă și partea de decorațiun­i cu flori naturale. Vreau să mă dezvolt pe partea de evenimente, să fac aranjament­e pentru mese festive, panouri mari pentru închiriere, decorurile complexe cu biciclete, leagăne, care au prins foarte bine la nunți, din câte am observat documentân­du-mă. Florile artificial­e sunt mult mai practice, mai ales că vara nu sunt afectate de temperatur­ile mari. În plus, arată foarte bine. Munca aceasta îți ia destul timp, pentru că întâi îți procuri materialel­e, apoi te gândești cum să combini culorile, ce accesorii să adaugi, apoi mai ai de făcut ședințe foto, livrări, promovare. Eu deocamdată sunt mulțumită din punct de vedere financiar. Te poți întreține din această activitate, dar munca este de două ori mai multă decât la un job obișnuit. Adesea lucrez până la 2-3 noaptea și sunt zile întregi în care nu ies din casă și fac numai flori. Ca să reușești în acest domeniu, trebuie să-ți placă, să ai răbdare și înclinație. Există și o latură repetitivă, că execuți același produs de mii de ori, dar și una cu adevărat creativă când combini elementele și vrei să faci buchete cât mai interesant­e. Am luat-o treptat, așa că nu am investit mult în materiale. La aceste ornamente, 80% din valoarea produsului este pentru munca depusă. Dar te menții în branșă doar dacă inovezi continuu, dacă ești atent la trenduri. Deci este esențial să te informezi.

 ??  ?? Buchetele mai mici, care au cutie cu sertăraș (pentru bomboane, bijuterii sau alte mici cadouri), le vând cu 80 de lei.
Buchetele mai mici, care au cutie cu sertăraș (pentru bomboane, bijuterii sau alte mici cadouri), le vând cu 80 de lei.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pentru un buchet ca acestea muncesc două-trei ore și îl vând cu 150 de lei. Mai multe modele, pe Facebook Happy Forever by Andreea.
Pentru un buchet ca acestea muncesc două-trei ore și îl vând cu 150 de lei. Mai multe modele, pe Facebook Happy Forever by Andreea.
 ??  ??
 ??  ?? Dacă vrei să faci trandafiri asemănător­i, caută articolul pe site-ul revistei Practic Idei; vei găsit fotografii pas cu pas.
Dacă vrei să faci trandafiri asemănător­i, caută articolul pe site-ul revistei Practic Idei; vei găsit fotografii pas cu pas.
 ??  ?? Fiecare ornament realizat este unicat. Chiar dacă seamănă, nu pot face două identice fiindcă implică muncă manuală.
Fiecare ornament realizat este unicat. Chiar dacă seamănă, nu pot face două identice fiindcă implică muncă manuală.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania