Practic Idei

Mărțișoare delicate, din lemn

-

Încă din ultimele zile ale lunii februarie încep să fie organizate în marile orașe târguri prin intermediu­l cărora sunt comerciali­zate mărțișoare, brățări, broșe sau mici aranjament­e florale, destinate sexului frumos. În Piața Universită­ții din București, printre tarabele cu numeroase exponate frumoase, am întâlnit o familie de artiști pentru care prelucrare­a artistică a lemnului reprezintă o îndeletnic­ire de zi cu zi.

PRIMUL SUCCES: LA SIBIU, ÎN ANUL 2012

Minunatele creații ale lui Emil Milășan, un sculptor renumit din zona Mureșului, le-am prezentat cititorilo­r noștri în paginile revistei, în urmă cu patru ani, într-un reportaj realizat în atelierul artistului din Sântana de Mureș. Rodica, soția lui Emil, și-a descoperit pasiunea pentru artă, realizând pentru prima oară, în anul 2012, broșe din piele și mărțișoare din bucăți de lemn reciclate, rămase în urma sculpturil­or soțului ei. Tot în acel an a participat pentru prima oară la un târg de Mărțișor organizat la Sibiu. „Am făcut suma astronomic­ă de 2.400 de lei și am fost foarte încântată de câți bani am

realizat într-o săptămână...”, își amintește zâmbind Rodica. Deși venise la târg doar cu 30 de broșe din piele și zece mărțișoare de lemn, neștiind că va vinde atât de mult, a asamblat foarte multe broșe pe loc, fiindcă cererea era mare. La standul ei era mereu coadă, deoarece realizarea unei broșe (decupare cu dalta) dura aproximati­v 20 de minute. De atunci a început să meargă an de an la târgurile de Mărțișor, atât la Sibiu, cât și la Cluj Napoca sau București. Folosind internetul ca sursă de inspirație, Rodica găsește desene, pe care apoi le adaptează propriilor sale idei. Fiul ei Jan, arhitect de meserie, desenează apoi modelul, ținând cont de sugestiile mamei.

MĂRȚIȘOARE REALIZATE ÎN MAI MULTE ETAPE

De Crăciun, Rodica a primit cadou un album în paginile căruia păstrează desenele realizate de fiul ei. Cu acest album merge la un atelier unde modelele sunt debitate laser. Lemnul utilizat este tei sau paltin. Piesele sunt apoi șlefuite cu șmirghel, pentru a se elimina așchiile și negreala generată în urma tăierii laser. Fiecare mărțișor este pictat cu culori acrilice și apoi lăcuit. Pictarea unui mărțișor durează în jur de 15-20 de minute, în funcție de complexita­tea modelului. Lăcuirea durează un pic mai mult, fiindcă acest proces este efectuat în două, trei etape, în funcție de gradul de absorbție al fiecărui tip de lemn. Lacul protejează stratul de vopsea și oferă bijuteriei o durată de viață mai lungă. Vopseaua se zgârie mai ușor dacă nu dai un strat de lac peste ea. În prezent, Rodica deține peste 100 de modele de mărțișoare, o mare parte dintre acestea având ca sursă de inspirație activități sau evenimente din cadrul familiei Milășan. În atelierul artistei există modele care nu au mai fost comerciali­zate în ultimii ani, altele care au fost adaptate cererii clienților, iar altele ce evocă simboluri ale unei istorii de mult apuse, precum mărțișorul reprezentâ­nd lupul dacic.

Text: Cristi Niculescu Foto: www.cristinicu­lescu.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cele peste 100 de modele de mărțișoare au o tematică variată, adresându-se unei categorii largi de clienți.
Cele peste 100 de modele de mărțișoare au o tematică variată, adresându-se unei categorii largi de clienți.
 ??  ?? În atelierul din localitate­a Sântana de Mureș toate mărțișoare­le sunt aranjate cu atenție, pe categorii și modele.
În atelierul din localitate­a Sântana de Mureș toate mărțișoare­le sunt aranjate cu atenție, pe categorii și modele.
 ??  ?? Pentru o prezentare elegantă a creațiilor sale din lemn, Rodica utilizează rame sculptate, de tablou, asamblate de către soțul ei.
Pentru o prezentare elegantă a creațiilor sale din lemn, Rodica utilizează rame sculptate, de tablou, asamblate de către soțul ei.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania