Practic Idei

Arbuști floriferi

- ✍ Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu

La noi sunt cunoscute patru specii: 1. Arborele Iudei (Cercis siliquastr­um) este o specie arboricolă ornamental­ă prin forma frunzelor și florile timpurii de culoare roz-violaceu. Fructele sunt păstăi cu semințe tari, turtite, brune.

2. Cercis canadensis este o specie care înflorește vara, are flori roz deschis dispuse câte 6-8 în fascicule. Fructele lui sunt tot păstăi cu semințe.

3. Varietatea albă cu flori albe.

4. Un soi cu frunziș variegat.

Cercis este o plantă termofilă, sensibilă la ger, rezistentă la secetă. Îi merge bine în soluri nisipoase și adăpostite.

Înmulțire. Prin semințe, butășire, altoire și marcotaj. Semănatul se face toamna, după recoltare sau primăvara în februarie-martie, cu semințe stratifica­te, în răsadnițe. Butășirea se face primăvara în seră, cu butași lemnificaț­i. Altoirea se face în ianuarie, pe puieții de un an.

În afară de Cercis am mai multe soiuri de Weigela: roz, albă și variegată. Au flori campanulat­e foarte decorative și pentru buchete. După înflorirea din luna mai fac tăieri de vară, care au drept scop dezvoltare­a și creșterea uniformă a tufelor, suprimarea lăstarilor lacomi și reîmprospă­tarea lăstarilor tineri, dar și micșorarea tufelor pentru a nu umbri restul plantelor din jur. În luna iunie înfloresc alți doi arbuști, două soiuri de Phyladelph­us (iasomie): simplă și mirositoar­e și un soi cu flori bătute. Sunt rezistenți la ger, dar sensibili la secetă și cresc foarte repede. Înmulțirea la iasomie se face prin butași verzi (vara) și butași lemnificaț­i (iarna). Weigela este apreciată pentru bogăția florilor, iar iasomia pentru parfumul pe care-l răspândesc florile înflorite. Florile tăiate sunt folosite uneori și pentru buchete. Toate cele bune!

 ??  ??
 ??  ?? După înflorirea din luna mai, scurtez ramurile de Weigela pentru corectarea coroanei și suprimarea lăstarilor lacomi.
După înflorirea din luna mai, scurtez ramurile de Weigela pentru corectarea coroanei și suprimarea lăstarilor lacomi.
 ??  ?? Iasomia este foarte îndrăgită și se găsește în multe grădini deoarece se îngrijește ușor și are flori foarte plăcut parfumate.
Iasomia este foarte îndrăgită și se găsește în multe grădini deoarece se îngrijește ușor și are flori foarte plăcut parfumate.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania