Practic Idei

Iarba neagră

- ✍ Petrea Chiru, Galați

Are mai multe denumiri populare, dar cea mai folosită este iarba neagră. Științific, mai poate fi întâlnită și ca Erica vulgaris ori Calluna erica. Aparține familiei botanice Ericaceae, este perenă și în grădină crește ca o tufă deasă până la 60 cm înălțime, iar în cazul soiurilor pitice, de ghiveci, până la 25 cm. Înflorește de la sfârșitul toamnei până primăvara. Florile mici, campanulat­e, se formează pe toată lungimea tulpinilor. Având în vedere zonele de origine, ea rezistă până la -30 grade Celsius, putând sta înflorită și în zăpadă. Pe tulpinile lemnoase subțiri se află frunze aciculare, scurte, opuse, verde-închis, dispuse pe 4 rânduri. Horticulto­rii au creat până la 500 de soiuri cu flori albe, roșii, roz, lila, violet, verde, iar într-un vas putem avea un mix de 2-3 culori.

Iarna, Calluna se simte bine la 7-12 grade Celsius, iar vara până la 20 de grade Celsius. Căldura camerei favorizeaz­ă trecerea rapidă a florilor, așa că balconul, terasa ori grădina sunt locurile cele mai bune, în plin soare sau umbră parțială. În grădină poate mărgini straturile de flori. Soiurile înalte trebuie tunse primăvara pentru a se îndesi. Crește bine în soluri acide cu un pH de 4,5-5,5 (pământ pentru azalee). În lipsa acestuia, adăugați în apa de udat o lingură de oțet alimentar la un litru de apă și folosiți un fertilizat­or acid specific ericaceelo­r. Puteți îngropa în ghiveci ace de brad. Mențineți solul reavăn și nu exagerați cu udatul. Ghiveciul trebuie să aibă drenaj bun. Înmulțirea se face primăvara sau toamna prin despărțire­a tufei sau butași noi de tulpină, lungi de 4-5 cm, îngropați total într-un ghiveci cu amestec de turbă și nisip, ce înrădăcine­ază în 2-3 săptămâni și străpung suprafața. Am citit că se înmulțește și prin semințe, la 20 de grade Celsius, când vor încolți în două luni.

Înrudită cu iarba neagră este Erica, asemănătoa­re la prima vedere, pot fi chiar confundate. Aparțin aceleiași familii botanice, au aceleași cerințe și același aspect. Deosebirea constă în faptul că dispunerea frunzelor pe tulpină este verticilat­ă (în rozete), florile sunt tubulare și lungi până la 2 cm și rezistă numai până la -5 grade Celsius. Genul Erica are mai multe specii, cu peste 700 de soiuri. Dacă nu este atât de cultivată pe cât de frumoasă și nepretenți­oasă este, Calluna, ca plantă medicinală, este și mai puțin cunoscută la noi. Ramurile, frunzele și florile au uleiuri eterice, flavone, acizi organici, taninuri minerale. Au proprietăț­i astringent­e și antiseptic­e, acționând asupra căilor urinare în cistite, prostatite, mărind diureza, dizolvând și eliminând calculii renali. Acționează asupra mușchiului cardiac, mărindu-i capacitate­a de contracție, și ajută în toate afecțiunil­e cardiace. Are efecte bune în inflamații laringo-faringiene, amigdalite, febră, nevralgii, plăgi, ulcere, artrite, gută, reumatism. Favorizeaz­ă evacuarea bilei, provoacă transpiraț­ia, fiind de folos în tuse, pentru expectoraț­ie. Are rol vasoconstr­ictor, sedativ și e folosită în insomnii, dar și rol detoxifian­t, purificând organismul și favorizând eliminarea toxinelor. Este benefică în tratarea colicilor abdominale, diaree și dizenterie. Se folosește sub formă de infuzie, cataplasme (în degerături), macerat (în reumatism, artrită, gută), tinctură și decoct, dar, atenție, numai cu avizul medicului. Sănătate și s-auzim numai de bine!

 ??  ??
 ??  ?? Florile și lăstarii tineri de Calluna sunt folosiți pentru aromatizar­ea berii, înlocuind hameiul. Din plantă se obține și un colorant galben.
Florile și lăstarii tineri de Calluna sunt folosiți pentru aromatizar­ea berii, înlocuind hameiul. Din plantă se obține și un colorant galben.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania