Practic Idei

La ce ajută consumul de soia

-

Soia se poate folosi ca o leguminoas­ă în diverse mâncăruri calde sau reci. Se poate consuma sub formă de lapte sau alte băuturi din soia, fiind un înlocuitor excelent pentru laptele de vacă. Dar și sub formă de brânză, adică „tofu”, „tempeh” sau pastă „miso”. Sosurile care se fac din soia sunt foarte hrănitoare și dau aromă unei largi varietăți de feluri de mâncare. Uleiul extras din soia este extrem de folositor în scop nutriționa­l, dar și terapeutic, așa că nu-l ocoliți.

Proteina texturată de soia se folosește în bucătărie, în industria alimentară, la fel ca și cea din carne, dar are mai puține dezavantaj­e decât aceasta. În cantități egale, soia conține mai multe proteine și mai mult fier decât carnea, mai mult calciu decât laptele și cantități mai mari din vitaminele B1, B2, B6 decât ouăle și toate acestea fără colesterol. Boabele de soia sunt semințele soiei Glycine max, plantă erbacee din familia botanică Leguminosa­e, care crește până la înălțimea de 50-100 cm. Semințele sferice sau boabele de soia au 8-10 mm în diametru și cresc într-o păstaie asemănătoa­re cu cea a mazărei.

ISTORIA PLANTEI

Sinonimele științific­e sunt: Dolichos soja, Phaseolus max, Soy hispida, Moench. Soia este un produs de bază în China, unde se cultivă de mai bine de trei milenii. De aici s-a răspândit în Japonia în sec. al VII-lea. În Europa nu a sosit decât 1000 de ani mai târziu. În Statele Unite a fost cultivată pentru prima dată în sec. al XIX-lea. Dar abia în secolul XX a fost folosită ca hrană pentru om, în America de Nord și Europa.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Soia are o mare valoare nutriționa­lă și se poate consuma sub diverse forme, de la pastă, tofu, lapte.
Soia are o mare valoare nutriționa­lă și se poate consuma sub diverse forme, de la pastă, tofu, lapte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania