Practic Idei

Artă culinară și istorie în Seul

- @ Andreea Stanciu, București

Asia ne încântă în multe feluri. Dar Seul, destinația aleasă, s-a dovedit a fi printre preferatel­e mele, datorită coreenilor a căror educație te lasă mut de uimire prin gesturile lor simple, dar mari și cuvintele pline de respect adresate regulat. Capitala Coreei de Sud, Seul, a doua metropolă ca mărime din lume (prima fiind Tokyo), este cunoscută pentru faimosul Gangnam, ce reprezintă cartierul luxului și al exceselor, unde a fost filmat hitul muzical cu același nume. Am aterizat seara pe aeroportul Incheon, iar după cazarea la hotel am mers la un restaurant care m-a surprins prin aspectul diferit de ceea ce cunoșteam până atunci, acesta fiind cu mese joase în mijlocul cărora se afla un grătar unde ne preparam singuri carnea dorită, iar diferite boluri cu preparate din legume, precum kimki, un fel tradiționa­l coreean, emblema bucătăriei coreene (din varză fermentată cu ardei iute), erau nelipsite de pe fiecare masă.

Bucătarii coreeni folosesc foarte des condimente precum sosul de soia, susan, usturoi, ghimbir, ardeiul iute, oțetul, vinul de orez. Toate aceste legume și condimente se amestecă perfect cu orezul și carnea, într-un spectacol de gusturi și culori. Felurile cele mai populare de mâncare sunt

Bul Go Gi, preparat din vită slabă marinată cu sos de soia, apoi prăjitura, Bi Bim Bap, un alt preparat delicios coreean din orez, legume și ou. Coreea este recunoscut­ă și pentru cosmeticel­e excepționa­le care împânzesc orașul Seul, în magazine magnifice.

O experiență grozavă a fost vizita la Palatul Gyeongbokg­ung, vizită ce m-a introdus în istoria și tradiția coreeană. Numai bine!

 ??  ?? La Palatul Gyeongbokg­ung am îmbrăcat costumul național coreean cu denumirea Hanbok, moștenit încă din timpulcelo­r Trei regate. Acest palat plin de istorie este cel mai mare din cele cinci palate regale.
La Palatul Gyeongbokg­ung am îmbrăcat costumul național coreean cu denumirea Hanbok, moștenit încă din timpulcelo­r Trei regate. Acest palat plin de istorie este cel mai mare din cele cinci palate regale.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania