Practic Idei

REPORTAJ

- Text: Cristi Niculescu Foto: www.cristinicu­lescu.com

38 Casă din lemn, independen­tă energetic

Pe șoseaua Câmpulung-Domnești, într-o zonă presărată cu pomi fructiferi, se așterne printre blânde coline comuna Corbi, presupusă localitate natală a voievodulu­i Iancu Corvin de Hunedoara. Această zonă este păstrătoar­ea celei mai vechi biserici rupestre conservate până în prezent pe teritoriul Valahiei. Săpată în inima unui deal de gresie, bisericuța amintită documentar pentru întâia oară în timpul domniei lui Neagoe Basarab este unică în țară ca modalitate a compartime­ntării, purtând amprenta caracteris­tică lumii bizantine a acelei perioade. Pe dealul aflat față în față cu acest inedit lăcaș de cult, în mijlocul unei înflorite livezi de meri și pruni, se înalță o frumoasă cabană din lemn, ce pare perfect integrată în acest areal natural.

UN TEREN DE 3,5 HECTARE

Alexandru Cioabă, proprietar­ul clădirii, un tânăr antrepreno­r din București, și-a dorit ca întreaga construcți­e să fie independen­tă energetic. Astfel, a achizițion­at o mică instalație eoliană, a dezvoltat un sistem de

panouri fotovoltai­ce cu stocare și a săpat două fântâni, una principală, folosită pentru alimentare­a casei și a unui jacuzzi de exterior și una secundară, ce urmează a fi utilizată pentru funcționar­ea unui solar ce va fi construit în următoarel­e săptămâni. În anul 2014, Alexandru a început să caute un teren care să fie localizat la două ore distanță de Capitală, să fie amplasat în mijlocul naturii și să prezinte facilități de dezvoltare a turismului în zonă. Așa a găsit, în comuna Corbi din județul Argeș, 3,5 hectare de livadă intravilan amplasate la mică distanță de drumul principal, pe care le-a achizițion­at cu o sumă de aproximati­v 150.000 de euro. Totodată, ridicarea clădirii, fără investiția în utilități, a

costat în jur de 20.000 de euro. Pe terenul generos, Alexandru are în plan și crearea unui hotel butic, cu ajutorul fondurilor europene, ce va fi prevăzut cu restaurant și zonă dedicată SPA.

O CĂSUȚĂ VECHE DE UN VEAC

Pe proprietat­ea din comuna Corbi mai există și o clădire veche de aproape un secol, pe care Alexandru a amenajat-o tradiționa­l, putând fi în prezent utilizată ca spațiu de locuit. Amprenta casei principale, din bârne de lemn, este de 45 mp construiți, fiind prevăzută cu etaj (două dormitoare), la parter beneficiin­d de o zonă deschisă de living, bucătărie open space și toaletă cu duș. Proprietar­ul speră ca și livada de pe proprietat­e să-i aducă, în timp, profit.

 ??  ?? Pe ambele părți ale acoperișul­ui în două ape au fost montate panouri solare, pentru obținerea naturală a energiei necesare.
Pe ambele părți ale acoperișul­ui în două ape au fost montate panouri solare, pentru obținerea naturală a energiei necesare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Interiorul clădirii din bârne de lemn este amenajat în același stil rustic, natural și cu bun gust.
Interiorul clădirii din bârne de lemn este amenajat în același stil rustic, natural și cu bun gust.
 ??  ?? Micuța clădire, veche de aproape o sută de ani, a fost renovată în stil popular, specific zonei, semănând foarte mult cu cele întâlnite în Muzeul Satului din București.
Micuța clădire, veche de aproape o sută de ani, a fost renovată în stil popular, specific zonei, semănând foarte mult cu cele întâlnite în Muzeul Satului din București.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania