Practic Idei

ANIMALE

- Geta Diaconu, Galați

68 Iguana verde

Caracteris­tici principale: coada lungă (ajunge și până la de trei ori lungimea corpului), creasta dorsală și gura proeminent­ă. Denumirea ei este dată de versiunea spaniolă a cuvântului caraibian iwana. Toate speciile de iguane sunt declarate amenințate, impunându-se obținerea de permise de export pentru transportu­l lor internațio­nal.

MOTIVE SĂ ÎȚI IEI O IGUANĂ DE COMPANIE

Mulți oameni își doresc un animal de companie exotic, fiind fascinați să descopere cât mai multe despre creșterea și înmulțirea acestora. Iguanele s-au adaptat stilului de viață trepidant al acestui sfârșit de secol. Spre deosebire de câini și pisici, iguanele nu au nevoie să li se arate afecțiune. Nu sunt zgomotoase, nu trebuie scoase la plimbare și pot fi lăsate singure, fără probleme, două-trei zile. Există variații considerab­ile în dimensiuni­le adulților, în funcție de țara de origine și de condițiile de întreținer­e. De regulă, dimensiuni­le sunt de 1,2-1,75 m, cu specimene care pot ajunge la 2,1 m. Masculii unor specii pot atinge chiar 2,4 m și o greutate de peste 8 kg. În primii trei ani, adulții mari pot ajunge la 4,5-7,8 kg, prin administra­rea unor cantități mari de hrană, digestie eficientă și suficient calciu pentru a permite dezvoltare­a scheletulu­i. Maturizare­a sexuală este atinsă la doi ani, deși prima împerecher­e în captivitat­e apare, în general, la trei ani. Iguanele se cresc în terarii care pot fi amenajate în acvarii de sticlă sau construite din cadre îmbrăcate cu plasă de sârmă. Lungimea minimă a terariului este o dată și jumătate din lungimea animalului, lățimea minimă de două treimi din lungimea iguanei

și înălțimea minimă egală cu lungimea iguanei. În mod obligatori­u, terariul va include o creangă de copac, așezată pe diagonală. Iguanelor adulte li se poate amenaja un colț de cameră cu un trunchi de copac. Iguanele sunt animale relativ curate. În general, își fac nevoile în același loc, ceea ce face ca operațiune­a de curățare a terariului să fie simplă, prin plasarea unui ziar sau a unei tăvițe cu nisip în acel loc. Substratul folosit în terariu poate fi pur și simplu hârtie sau pietriș absorbant, care este mai atractiv ca aspect, dar trebuie schimbat periodic.

CE PUTEM SĂ ÎI DĂM DE MÂNCARE

Deși specia este vegetarian­ă, acceptă cu plăcere insecte. Este bine ca, pe cât posibil, puilor să li se asigure o hrană special concepută pentru ei, aceasta fiind perfect echilibrat­ă în ceea ce privește conținutul de proteină, vitamine și calciu. În lipsa acesteia, masa vegetală trebuie completată cu insecte, vitamine, calciu (coajă de ou pisat fin) și minerale (cele pentru păsări sunt compatibil­e și cu reptilele). Având în vedere ritmul accelerat de creștere, aportul sporit de calciu este absolut necesar pentru iguanele de toate vârstele.

Masa verde este constituit­ă din frunze de păpădie (o delicatesă pentru iguane), spanac, leuștean, salată verde. Legumele care se pretează pentru iguane sunt ardeiul gras, morcovii (rași), mazăre, fasole verde. Fructele indicate pentru hrana iguanelor sunt smochine, pere, mere, pepene, căpșuni. Toate cele bune vă doresc!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Iguanele au început să devină tot mai căutate drept animale de companie pentru că nu sunt zgomotoase, nu au nevoie de plimbare, stau singure două-trei zile.
Iguanele au început să devină tot mai căutate drept animale de companie pentru că nu sunt zgomotoase, nu au nevoie de plimbare, stau singure două-trei zile.
 ??  ??
 ??  ?? Iguanele sunt docile și acceptă să fie luate în brațe, dar ai grijă să porți haine groase; dacă te zgârie, îți pot transmite boli.
Iguanele sunt docile și acceptă să fie luate în brațe, dar ai grijă să porți haine groase; dacă te zgârie, îți pot transmite boli.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania