Practic Idei

CĂLĂTORIM

- @ Maria Radu, Reșița, jud. Caraș-Severin

76 Scurtă vizită la Paris

Pentru noi, românii, Sărbătoare­a Paștelui este și sărbătoare­a familiei, a naturii reînviate și a bucuriei de a trăi în frumos și credință. De aceea anul trecut am lucrat la un proiect special, gândit în parteneria­t cu domnul Marian Apostol, directorul Casei de Cultură a sindicatel­or din Reșița, care ne-a pus la dispoziție pentru eveniment sala de expoziție „Horațiu Vornica”, recent restaurată. Proiectul nostru s-a numit „Portul tradiționa­l bănățean și tradiții pascale” și cuprindea trei părți. Deoarece în Duminica de Florii, Domnul Iisus a fost întâmpinat de credincioș­ii care țineau în mâini ramuri de finic la intrarea triumfală în Ierusalim, și eu am încercat să aduc în expoziție multă culoare, multe flori create de mâini harnice și iscusite care, ajutate de talentul lor și simțul frumosului, au realizat comorile din fotografii.

CUM AM ADUNAT COSTUMELE

Colegele mele de la Comisia de femei a Ligii județene a pensionari­lor, a cărei președintă sunt, și-au implicat familiile și prietenii în căutarea de exponate din județ, iar Nori Golovatiuc a adus costume ucrainene și a participat efectiv la organizare­a expoziției. O altă colegă, Adriana Mihăilescu, m-a însoțit la Ticvaniul Mic ca să luăm „ponevile” țesute și brodate cu flori multicolor­e de mama mea și alte comori moștenite de mine.

De la Câlnic, soții Ionașcu mi-au adus costume populare românești și ale minorități­lor care conviețuie­sc aici, în Banatul Montan, de veacuri, costume realizate după cataloage foarte vechi, unele găsite și în Banatul Sârbesc. De la ei, de la Casa Tradiției și Meșteșugul­ui Popular din Câlnic,

au venit costumele pe care le-am așezat la intrarea în sală, costume cusute de priceputa Liliana Ionașcu după modele vechi, autentice, ca să readucă în spațiul românesc actual valori ale neamului românesc. Sculptorul și pictorul Francisc Matias a adus sculpturi din colecția personală și picturi care reprezintă flori și le-a expus.

Cea mai valoroasă piesă a constituit-o rochia de mireasă creată în 1839. Este costumul doamnei Petria Sandru din Mehadica, străbunica elevei Peia Iasmina de la Colegiul Economic al Banatului Montan, unde preda doamna profesoară Mădălina Chiosa, cea care mi-a adus aceste comori. Tot ea ne-a ajutat cu costumele croate din Carașova și Nermet, care aparțin elevelor ei Dobra Ivana și Facraci Maria. Costumul

croat de mireasă a fost așezat pe orizontală, cu mare atenție fiindcă fustele au pliseuri care se calcă numai de persoane avizate, cu multă migală și atenție.

CINE S-A MAI IMPLICAT

Idei pentru realizarea expoziției mi-au dat doamna Tudorița Nicula, președinta Asociației umanitare „Din inimă pentru inimă”, care a amenajat un spațiu care să sugereze Sărbătoare­a Paștelui, adică iepuri, ouă încondeiat­e, fețe de masă specifice, și colega noastră Liliana Chiosa, cântăreață de muzică populară care a expus piese din colecția ei impresiona­ntă de costume populare bănățene.

Din expoziția frumosului nu au putut să lipsească costumele populare germane, primul, cel roșu, originar din zona Steirmark, Austria, purtat în Banatul Montan, și cel verde, oferit mie de soacra mea, Aloisia Kostner Adam, care se trage din germanii care au colonizat zona de munte, la Gărâna, din Boemia Germană.

În prima parte a manifestăr­ii, invitații noștri au ascultat un concert coral de excepție. Alte două personalit­ăți au ridicat valoarea manifestăr­ii: doctor în istorie Mircea Taban, de la Muzeul Banatului Montan, care a vorbit despre semnificaț­iile spirituale, religioase și cosmice ale ornamentel­or de pe costumele populare, iar preotul Sergiu Varga ne-a vorbit despre semnificaț­ia zilelor premergăto­are Paștelui. Manifestar­ea a fost încheiată de două cadre didactice care ne-au încântat cu arii din repertoriu­l internațio­nal. Sper că v-a plăcut expoziția și iubiți costumul popular la fel mult ca noi.

 ??  ?? Costume populare românești realizate de Liliana Ionașcu din Câlnic.
În foto mică este rochia de mireasă de la 1839.
Costume populare românești realizate de Liliana Ionașcu din Câlnic. În foto mică este rochia de mireasă de la 1839.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Am primit vizitatori­i expoziției de Florii cu o masă plină de icoane, ouă vopsite și ornamente de sezon. În imagine sunt Tudorița Nicula, Liliana Chiosa, Nori Golovatiuc și cu mine (foto mică).
Am primit vizitatori­i expoziției de Florii cu o masă plină de icoane, ouă vopsite și ornamente de sezon. În imagine sunt Tudorița Nicula, Liliana Chiosa, Nori Golovatiuc și cu mine (foto mică).
 ??  ?? Foarte apreciat a fost acest costum popular pentru fete, care a atras atenția datorită culorii intense și florilor brodate.
Foarte apreciat a fost acest costum popular pentru fete, care a atras atenția datorită culorii intense și florilor brodate.
 ??  ?? Cântăreața Liliana Chiosa și cu mine alături de unul dintre costumele prezentate la expoziția de Florii
Cântăreața Liliana Chiosa și cu mine alături de unul dintre costumele prezentate la expoziția de Florii
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania