Practic Idei

Iris, culoare și grație

-

Stânjenelu­l (Iris) este originar din Europa, America de Nord și Africa de Nord. Este o plantă perenă cu tulpină erectă și infloresce­nță uni sau multiflora­lă. Este decorativă prin florile divers colorate, de la galben strălucito­r la brun-închis, de la albastru-deschis la violet, aproape negru, cu miros suav, și prin frunzele verzi, care se mențin astfel până toamna târziu.

CUM ÎL ÎNGRIJIM ȘI ÎNMULȚIM

Se înmulțește prin despărțire­a rizomilor, prin bulbi sau rar prin semințe. Pentru o bună dezvoltare, necesită plantarea în locuri însorite și cu sol permeabil. Dacă solul este compact, încorporăm un strat de nisip sau piatră spartă. Se plantează vara, din iulie până în octombrie, la distanța de 25-60 cm, în funcție de efectul dorit. Udatul se face în momentul plantării și apoi numai în cazul unei secete prelungite. Dacă plantele nu înfloresc, sunt mai multe cauze: prezența în sol a azotului, lipsa potasiului, plantarea la umbră sau prea des, lipsa drenajului. Se pot cumpăra rizomi de la Grădina Botanică din București. Toate cele bune vă doresc!

 ??  ?? Florile de iris se pretează foarte bine și pentru păstrat în vaze. Există peste 200 de specii cu înălțime de la 20 la 100 cm.
Florile de iris se pretează foarte bine și pentru păstrat în vaze. Există peste 200 de specii cu înălțime de la 20 la 100 cm.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania