Practic Idei

Mai multă culoare

✍ Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu

-

Sunt circa 90 de specii de arbuști ornamental­i prin flori și frunze în acest gen. Într-un loc semiumbrit am două varietăți de hortensie paniculată cu flori albe și alta cu flori alb-roșiatice. Frunzișul e mic, cu vârf ascuțit. Se taie primăvara pentru ca tufa să aibă un aspect frumos și ordonat și pentru a avea flori frumoase din iulie până în august. Înmulțirea plantei se face prin butași la o temperatur­ă de 16-18 grade Celsius. Amestecul de pământ utilizat poate fi: pământ de frunze bine descompus și de țelină 1:1; compost, țelină, turbă (2:1:1); turbă, compost, nisip (3:2:1,5); turbă,

pământ de frunze, nisip (6:1:1,2). Hortensiil­e vor multă apă și un sol permanent umed, dar bine drenat și soare ori semiumbră.

CUM ÎNGRIJESC SPIREA

Alt arbust decorativ este Spirea, gen ce cuprinde cam 85 de specii cu tulpini drepte ori pendente până la 2 m. Florile sunt albe, roz sau roșii și folosite în arta florală. Înmulțirea plantei se face prin butași, primăvara (butași de iarnă), dar și toamna, prin butași semierbace­i. Planta nu este pretențioa­să față de sol, dar merge bine în sol nu prea uscat, cu humus și o expoziție însorită. În grădină am o tufă de Spirea japonica, cu flori roșii, care înflorește vara. Puteți înmulți planta de Spirea prin despărțire­a tufei, drajoni sau butași.

ARȚARUL JAPONEZ

Altă plantă decorativă este arțarul japonez (Acer palmatum) cu frunziș roșu palmat (5-11 lobi). Se înmulțește prin semințe (toamna sau primăvara), marcotaj (prin mușuroire) sau prin altoire. Este iubitor de lumină, rezistent la secetă și fum și sensibil la geruri. Toate cele bune!

 ??  ??
 ??  ?? Spirea nu este pretențioa­să, arată frumos și face bobițe decorative.
Spirea nu este pretențioa­să, arată frumos și face bobițe decorative.
 ??  ?? Acer palmatum capătă toamna o culoare de care te îndrăgoste­ști.
Acer palmatum capătă toamna o culoare de care te îndrăgoste­ști.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania