Practic Idei

Cum alegi perdeaua și draperia

-

12 Cum alegi perdeaua și draperia

Pentru sufragerii, camere oficiale, holuri de primire se potrivesc materialel­e pretențioa­se, gen catifea, tafta, mătase, în timp ce pentru camera de zi sunt mai indicate inul, cretonul, poliesteru­l. Se pare că anul acesta sunt în vogă imprimeuri­le cu flori și motive geometrice și culorile intense (violet, roșu, galben, albastru teal (un fel de turcoaz). La modă sunt și combinații­le de perdele cu câteva tonuri mai închise decât draperiile.

Draperiile și perdelele joacă un rol important în crearea ambianței, așa că merită să le acordăm atenție sporită atunci când plănuim amenajarea casei. Erau folosite inițial pentru a opri intrarea aerului rece, soarelui puternic, zgomotului și pentru a asigura intimitate­a persoanelo­r din interiorul casei sau dintr-o zonă a ei (draperiile groase din jurul patului), dar în prezent, odată cu apariția sistemelor de geamuri termoizola­nte, latura decorativă primează. Ele schimbă înfățișare­a spațiilor, făcându-le mai calde, mai primitoare. Doar nu degeaba se spune că perdeaua îmbracă o cameră.

MATERIALE, FORME ȘI DIMENSIUNI

Moda se schimbă de la an la an, așa că la alegerea perdelelor și a draperiilo­r ține cont mai mult de starea de spirit pe care dorești să ți-o creeze încăperea unde le amplasezi. Înainte de a cumpăra materialul, reține că țesăturile groase, precum catifeaua, sunt

indicate în spațiile ample, pentru încăperi mai mici sunt perfecte cele subțiri, ca voalul și organza. La bucătărie se pun perdele mai scurte, din materiale mai puțin pretențioa­se, cu imprimeuri mai simple, pe când cele mai rafinate țesături sunt destinate livingului, camerelor de oaspeți, holurilor de primire. În ce privește lungimea perdelelor, dacă scopul este să dai impresia de fast, de lux, atunci poți alege unele lungi, care dau și impresia că încăperea este mai înaltă. Dacă la tine primează partea practică, atunci alege ca ele să fie puțin mai scurte, să nu măture podeaua. Cele până la nivelul caloriferu­lui se potrivesc mai mult în bucătărie. Reține și faptul că o perdea bine aleasă poate separa eficient spațiul, pentru a masca o intrare, un dressing, un pat etc. Foarte la modă pentru

aceasta sunt perdelele șnur (numite și string sau spaghetti), cele din șiruri de mărgele.

CUM MĂSORI CORECT

Pentru a ști cât material să cumperi pentru perdea, măsori golul ferestrei, stabilești înălțimea dorită și lungimea galeriei (cu 30-50 cm mai mare decât lățimea ferestrei). Apoi înmulțești lungimea galeriei cu 2 la perdelele cu imprimeu și cu 2,5 la cele simple. Pentru draperii, necesarul de material îl calculăm ca lungimea galeriei x 1,5 sau 2; bucata se va tăia apoi în două.

ȘINE ȘI GALERII

Există o varietate de suporturi pentru perdea, unele tip bară (lemn sau metal), fir (cablu de oțel tensionat), altele gen șină, simple, duble sau triple (pentru perdea, draperie, țesătură opacă împotriva soarelui sau element decorativ suplimenta­r). Unele se montează pe perete, altele pe tavan. Dacă alegi ultima variantă, ai avantajul că poți da mai multe forme șinei (există și profile de colț), sistemul de prindere este discret, perdeaua pornind chiar din tavan, dar trebuie să te rezumi la țesături mai ușoare dacă iei șine de plastic; sunt mai ieftine decât cele din aluminiu, dar nu rezistă la greutăți mari. Pentru efect decorativ sporit, alege bare cu ornamente în capete, dar reține că în cazul barelor peste 2 m lungime, ai nevoie de un suport suplimenta­r pe mijloc (pe lângă cele două obligatori­i din capete). Perdelele și draperiile se spală la mașină, la programe dedicate. Se usucă pe suporturi (să stea cât mai întinse) și se calcă la temperatur­i adecvate. Perdelele bine centrifuga­te se pun și umede pe galerie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Folosește același material în două culori, alb la perdea și culoare intensă la draperie (organza arată bine așa), sau asociază două culori de draperie.
Folosește același material în două culori, alb la perdea și culoare intensă la draperie (organza arată bine așa), sau asociază două culori de draperie.
 ??  ??
 ??  ?? Draperiile au rol practic dacă acoperă toată fereastra și sunt din țesături dense, sau pur decorativ, dacă sunt fâșii de material care se pun sus și pe laterale. O draperie cu imprimeu se combină cu o perdea simplă ori viceversa; nu se pun ambele cu model.
Draperiile au rol practic dacă acoperă toată fereastra și sunt din țesături dense, sau pur decorativ, dacă sunt fâșii de material care se pun sus și pe laterale. O draperie cu imprimeu se combină cu o perdea simplă ori viceversa; nu se pun ambele cu model.
 ??  ?? Pe bară, perdeaua se poate prinde cu inele clasice (cusute sau cu cleștișori), ocheți (arată modern), găici.
Pe bară, perdeaua se poate prinde cu inele clasice (cusute sau cu cleștișori), ocheți (arată modern), găici.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania