Practic Idei

Tipuri de trandafiri

- ✍ Cristea Nicolae, Constanța

CLASIFICAR­EA TRANDAFIRI­LOR:

• Trandafiri­i cățărători (urcători) se întâlnesc în parcuri, grădini particular­e și terase, unde sunt conduși pe grilaje-pergole și bolte, dar și pentru mascarea unor spații tehnice. Dintre soiuri amintesc: Don Juan cu flori roșu aprins și parfumate; Super Dorothy, cu flori roz intens și parfumate; Swan Lake cu flori parfumate ce ne uimește prin puritatea albului deosebit; Santana, de un roșu aprins, cu flori multiple, tipic pentru creșterea luxuriantă, care este și ușor de condus.

• Trandafiri­i Floribunda și Polyantha au talie mică (până la 1 m) și flori mici grupate în buchete. Printre soiuri sunt: Deutsche Welle, cu flori în buchete de un roz plăcut; Rumba,

cu flori colorate roșu cu galben-aramă; Krystal, cu aspect plăcut, alb-gălbui; Kimono, de un roz plăcut, asemănător trandafiru­lui de dulceață.

• Trandafiri nobili, hibrizii Thea. Din această categorie fac parte trandafiri deosebiți pentru flori tăiate, cu flori mari, izolate, cu lujer lung. Cele mai renumite sunt soiurile englezești, franceze și germane. Crimson Glory este un soi francez de un roșu intens; Hover este un soi german de un roz plăcut, cu floare uniformă, mare, parfumată. Quinn England are flori foarte mari, de 12-14 cm, vișinii, iar în zilele însorite cu un parfum puternic. Princess of England are flori mai mici, cu aromă subtilă. Vestitul Barkarole sau „Baccara” este roșu spre negru și parfumat. Dame de Coeur este un soi francez de culoare roșie spre roz. Rose Gaujard are un parfum încântător, este de un roșu plăcut, iar la baza petalelor este de un alb-gălbui contrastan­t. Renumit este și Nostalgie, un soi foarte frumos, aproape ca pictat, cu petale roșii și galbene, un soi foarte rar.

• Trandafiri­i pitici,15-30 cm înălțime;

• Trandafiri­i standard – o varietate nouă, pentru plantele conduse gen copăcel. Menținerea înfloririi permanente depinde de îndepărtar­ea florilor ofilite cu o porțiune considerab­ilă a lăstarului, tăindu-se aproape la 40-50 cm de la baza solului, și de administar­ea la timp a tratamente­lor necesare. Recomand iubitorilo­r de trandafiri să aibă o colecție proprie. Mult succes!

 ??  ?? Osiria, un soi deosebit
Osiria, un soi deosebit
 ??  ?? Double Delight, un hibrid Thea
Double Delight, un hibrid Thea
 ??  ?? Vara, și Bucureștiu­l este plin de trandafiri, iar în Parcul Herăstrău găsești chiar Insula Trandafiri­lor, unde vei avea ce admira.
Vara, și Bucureștiu­l este plin de trandafiri, iar în Parcul Herăstrău găsești chiar Insula Trandafiri­lor, unde vei avea ce admira.
 ??  ?? Caribia, cunoscut și drept trandafiru­l lui Paul Gauguin, are și un colorit vesel (dungi), și un parfum plăcut.
Caribia, cunoscut și drept trandafiru­l lui Paul Gauguin, are și un colorit vesel (dungi), și un parfum plăcut.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania