Practic Idei

Drag de Maramureș

- Liliana Stoica, Brăila

Iată câteva obiective pe care nu le poți rata dacă treci prin această zonă. Dacă te hotărăști să petreci câteva zile aici sau chiar o zi, nu vei fi dezamăgit deloc; te poți caza și doar pentru o noapte, cum am făcut și noi. Cimitirul Vesel este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice nu doar din Maramureș, ci din întreaga Românie. Cimitirul Vesel atrage anual un număr impresiona­nt de turiști din întreaga lume. Motivul este modul inedit în care este tratată moartea în acest cimitir. Persoanele plecate dintre cei dragi sunt sărbătorit­e într-un mod „vesel”, ușor umoristic, mormintele au cruci viu colorate pe al căror lemn sunt pictate reprezenta­ții naive ale celor care se odihnesc în acel loc. Pe multe dintre cruci viața și

motivul morții celor ce odihnesc aici sunt descrise în versuri simple ce demonstrea­ză capacitate­a unică a românului de a face haz de necaz. Nu puteți să plecați din cimitir până nu citiți câteva fragmente ce sunt inscripțio­nate pe cruci. Sunt tare simpatice.

MĂNĂSTIREA BÂRSANA

După o noapte odihnitoar­e la cea mai hazlie gazdă, care ne-a primit cu multă căldură sufleteasc­ă, cu brațele deschise, cu mâncare și pălincă, unde am chefuit până seara târziu, dimineața, când ne-am trezit, am avut ocazia să îmbrac și eu straiele maramureșe­ne, să mă pozez cu ele, să văd și eu pe pielea mea cum se simt ei în portul popular. A fost o aventură de neuitat. După o noapte de neuitat, a doua parte a zilei am dedicat-o vizitei la Mănăstirea Bârsana, simbol al creștinism­ului ortodox din România și un superb exemplu de arhitectur­ă ecleziasti­că. Mănăstirea este construită din lemn, iar cel mai înalt punct este turnul cu clopotniță (57 m). În cadrul mănăstirii sunt amenajate diverse muzee, fiecare cu taxa proprie. De la biserică pornește aleea pietruită și străjuită cu flori ce duce spre Stăreție. Pe pajiștea verde din stânga se află un altar de vară și un aghiasmar, pe câmpul din dreapta se înalță Casa Voievodală, iar la ceva distanță, Casa Artistului. În imediata vecinătate a turnului unde este cloponița, se află Muzeul de icoane și carte veche Gavril de Bârsana. Poposind aici și bucurându-vă în tihnă de duhul primitor al locului, vă veți simți alți oameni, mult mai buni. Mergeți și voi și vă veți convinge!

 ??  ??
 ??  ?? Interesant ni s-a părut mai ales textul de pe crucea 21, unde este vorba despre o soacră.
Interesant ni s-a părut mai ales textul de pe crucea 21, unde este vorba despre o soacră.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania