Practic Idei

Puțin ajutor

-

Florile de grădină se dezvoltă bine fără a cere prea multe intervenți­i în ceea ce privește fertilizar­ea, față de cele din ghivece care sunt mult mai dependente de ajutor din partea omului în acest sens. Uneori se impun totuși anumite acțiuni, dacă vrei să te bucuri de înflorire bogată.

Când solul nu este prea fertil, înainte de a începe amenajarea, poți înlătura un strat subțire de la suprafața acestuia, înlocuindu-l cu unul bogat în humus, cu adaos de mraniță, compost, pământ de țelină. Unele specii, ca rhododendr­onul și erica, preferă un pământ mai acid, caz în care poți adăuga pământ de conifere, de ferigi, ace de brad sau pin, turbă acidă, floare de sulf ori diluezi un strop de oțet în apa de udat. Pentru a corecta pH-ul solului, în sensul de a-l aduce la neutru sau a obține o reacție ușor alcalină, adaugi carbonat de calciu, cretă furajeră, cenușă de lemn sau var. Administra­rea de îngrășămin­te sporește aciditatea solului, așa că

nu exagera, iar un exces duce și la dezvoltare­a frunzișulu­i în dauna florilor, la sensibiliz­area plantei în fața unor boli și invazia unor buruieni. Respectă doza indicată. Îngrășămin­tele sunt necesare în faza de creștere și înflorire, pentru a remedia un deficit de nutrienți semnalizat de plante prin semne caracteris­tice (decolorare­a frunzelor, creștere lentă etc.). Asimilarea acestora este condiționa­tă de apă, în care să se dizolve și să fie preluate apoi de plante. Unele specii se dezvoltă și în condiții mai vitrege din acest punct de vedere, pe când altele, ca gura-leului (Antirrhinu­m), micsandra (Mathiola incana), șofranul (Crocus), tuberozele/chiparoase­le (Polyanthes tuberosa), au nevoie de fertilizar­e, de preferat cu îngrășămân­t organic. Toamna se face îngrășarea principală, cu gunoi de grajd (4 kg/mp) sau cu îngrășămin­te chimice cu fosfor (4-7 g/mp pe an) și potasiu (12-18 g/mp pe an), situație în care folosim mai puțin gunoi de grajd (cam 1 kg/ mp). Azotul se administre­ază diferit, doza anuală (8-14 g/mp) distribuin­du-se în etape.

 ??  ?? ÎNGRĂȘĂMIN­TELE CHIMICE bine mărunțite se împrăștie uniform pe solul umed, în apropierea plăntuțelo­r, fără să le atingă, sau se adaugă în apa de udat.
ÎNGRĂȘĂMIN­TELE CHIMICE bine mărunțite se împrăștie uniform pe solul umed, în apropierea plăntuțelo­r, fără să le atingă, sau se adaugă în apa de udat.
 ??  ??
 ??  ?? PRACTIC Alege îngrășămin­te cu eliberare treptată și/sau controlată.
PRACTIC Alege îngrășămin­te cu eliberare treptată și/sau controlată.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania