Practic Idei

Petunia

Cucerește prin florile sale divers colorate și parfumul delicat.

-

Aproape în orice balcon sau grădină zărești petunii, fiindcă sunt puțin pretențioa­se și înfloresc bogat.

DESCRIERE

Petunia provine din America de Sud și are înălțimi de 20-60 cm. Florile, ce apar din iunie până în octombrie, sunt simple sau bătute și majoritate­a sunt albe, lila, roz, roșii, galbene, dar s-au creat și soiuri bicolore sau pestrițe. Petuniile sunt darnice în flori și foarte rezistente la soare, secetă, vânt și chiar ploaie scurtă.

CULTIVARE

Au nevoie de mult soare și preferă soluri bogate în substanțe organice, în special gunoi de grajd, cu puțin nisip pentru drenaj. Cele semănate în februarie în răsadnițe se repică în aprilie-mai,

între plante lăsându-se o distanță de 25-40 cm. În aprilie se seamănă direct în grădină, dar rar, astfel încât să nu fie necesar repicatul. Pentru ramificare și înflorire abundentă, ciupește vârfurile lăstarilor când planta are 10-15 cm și tunde plantele bătrâne.

ÎNMULȚIRE

Petuniile se reproduc prin semințe care înfloresc după 65-70 de zile de la semănare. Aduni capsulele cu semințe înainte să se deschidă. Semințele își păstrează puterea de germinație 3-4 ani. În cazul hibrizilor, se fac butași din vârfuri de lăstar, în martie-aprilie sau august.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania