Practic Idei

Hortensia

cât un buchet și pretinde doar câteva udări în cursul verii.

-

Sunt cam 90 de specii de arbuști originari din Asia și America de Sud, ce ajung și la 2 m înălțime. Se pot sădi în ghivece mari sau direct în grădină.

DESCRIERE

Decorează prin florile micuțe, frumoase, de culoare albă, roz, roșie, lila sau albastră, grupate în infloresce­nțe globuloase, care apar primăvara-vara și țin chiar și șase săptămâni la temperatur­i de până la 15 grade Celsius. La început sunt pale, albe sau crem, apoi se colorează intens și trăiesc cam șase săptămâni.

CULTIVARE

Se plantează în locuri adăpostite, cu lumină indirectă ori semiumbră. Tăierea vârfurilor ajută planta tânără să se ramifice frumos și să aibă aspect plăcut. Până la începutul verii se aplică două îngrășări suplimenta­re și se udă bine. Vara, hortensiil­e au nevoie de multe substanțe nutritive, în special azot, și trebuie să le ferești de căldură și uscăciune, să le uzi din abundență, mai ales în perioada înfloririi, și să le pulverizez­i des cu apă rece. După ce încep să se înverzeasc­ă, este bine să tai florile, pentru a putea să se dezvolte florile vecine. La începutul toamnei se curăță hortensia, înlăturând doar lemnul bătrân și lăstarii degenerați. Plantele sădite în grădină iernează afară, ferite de ger la bază cu pământ și frunze. Se poate înfășura și tulpina în materiale protectoar­e.

ÎNMULȚIRE

Hortensia se poate înmulți prin divizarea tufei în primele luni ale primăverii, prin butași de 10-15 cm din vârful ramurilor fără flori la sfârșitul verii ori în februarie-martie sau din puii aflați la baza plantei și plantați în amestec de turbă și nisip. Butașii se stropesc des cu apă și se feresc de soare intens. Acest arbust se înmulțește și prin marcotaj: se sapă o groapă lângă tufă, se îndoaie o tulpină mai lungă, se înlătură cu un briceag o porțiune de 2 cm din scoarța tulpinii, se acoperă aceasta cu pământ și se lasă 20-30 cm din vârful tulpinii afară. Noua plantă se va transplant­a după doi ani.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania