Practic Idei

Clematita

Se cațără hotărâtă pe orice suport găsește în grădină și, de la înălțime, își etalează cu grație florile mari, dar gingașe.

-

Unele dintre cele 250 de specii ale genului Clematis, des întâlnite în sudul Europei, își mențin frunzele chiar și în timpul iernii.

DESCRIERE

Clematita este o plantă minunată, cu creștere rapidă, cu frunze delicate și flori frumoase și elegante, cu forme și culori variate: alb, roz, roșu, albastru, mov sau chiar bicolore. Înflorește abundent din mai până în septembrie-octombrie. Tulpina poate ajunge la 10-15 m lungime, de aceea este folosită pentru decorarea pereților, gardurilor, pergolelor și teraselor.

CULTIVARE

Dacă beneficiaz­ă de recipiente mari, se dezvoltă bine și în balcoane sau terase. Crește bine pe

soluri nisipoase, în locuri adăpostite. Are nevoie de spații însorite, însă ferite de soarele arzător de la prânz, dar se dezvoltă și în locuri cu semiumbră. La baza rădăcinii se recomandă să plantezi o altă floare care să umbrească ușor clematita. Se udă periodic în timpul verii, la trei zile.

ÎNMULȚIRE

Clematita se poate înmulți prin semințe (martie-aprilie), butași (vara), marcote și divizarea tufelor (primăvara). Pentru marcotaj se aleg în iulie-august lăstari care se apleacă și se îngroapă, lăsându-se doar capătul afară. Noile plante se separă de planta-mamă când au rădăcini.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania