Practic Idei

Drăguțe & toxice

-

Ne înconjurăm de flori și plante decorative prin frunze, fără să ne dăm seama că unele dintre acestea pot pune în pericol prietenii necuvântăt­ori, copiii mai mici sau chiar pe noi. Iată de care să te ferești!

Frumusețea lor ne face să uităm că în anumite condiții pot fi periculoas­e. Așa se face că ne umplem grădinile, balcoanele și camerele cu lalele, crini gramofon, leandri, datura, lăcrămioar­e, Mărul lui Adam (Solanum), degețel (Digi- talis), Crăciuniță și alte specii care ne încântă prin flori luxuriante sau frunziș plăcut colorat. Unele produc doar iritații ale pielii dacă ne atingem de seva lor, altele sunt toxice dacă sunt ingerate, provocând vomă, aritmii, insuficien­ță renală sau chiar deces.

CINE ESTE ÎN PERICOL

Pentru adulți nu sunt probleme, atât timp cât identifică­m plantele potențial periculoas­e și efectuăm tăierile și alte îngrijiri folosind mănuși. Mai dificil este să convingi copiii mici și curioși să nu bage în gură frunze, flori

sau fructe care seamănă cu cele comestibil­e. Iar în cazul animalelor de companie, acest lucru este chiar imposibil, așa că tot ce îți rămâne de făcut este să identifici plantele periculoas­e și să le așezi în locuri unde cei mici nu ajung.

SEMNELE OTRĂVIRII

Pisicile și câinii se plimbă prin curte, prin parcuri, și e greu să știi dacă au ros din vreo plantă toxică. Semnele clinice ale otrăvirii pot varia, în funcție de substanța implicată și cantitatea ingerată, dar în general includ vărsături, salivație excesivă, lipsă de apetit, sete puternică, iritații în jurul gurii, dificultăț­i la înghițire, diaree, dureri abdominale, letargie, paralizie. În cazul în care animăluțul tău prezintă câteva din semnele enumerate, îi poți administra cărbune medicinal, care stopează absorbția toxinei, dar oricum trebuie dus de urgență la veterinar. Printre cele mai periculoas­e plante decorative pentru animalele de companie se numără:

• azaleea și rhododendr­onul (ingerarea duce la salivare excesivă, vomă, diaree);

• crinul asiatic Lilium asiaticum (determină vomă, inapetență, slăbiciune fizică);

• lăcrămioar­ele sau mărgăritar­ul, Convalaria majus (generează vomă, aritmii, dezorienta­re). Rău le face și să roadă din filodendro­n, Aloe vera, ficus, yucca, dracena, dieffenbac­hia, cyclamen, crinul Amaryllis, clivia, kalanchoe, leandru, iederă, brândușe, zambile, narcise, stânjenei, gladiole, ricin, rhododendr­on, iasomie, li– liac, crizanteme. Cu toate acestea, nu exagera dacă vezi că pisica sau cățelul tău se joacă în grădină cu câte o frunză din aceste plante.

 ??  ?? CA SĂ ȚII MINTE, notează pe ghivece sau pune o etichetă pe ramurile plantelor periculoas­e.
CA SĂ ȚII MINTE, notează pe ghivece sau pune o etichetă pe ramurile plantelor periculoas­e.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania