Practic Idei

Ce stil preferi?

-

Dacă deții un petic de pământ vrei să fie și util, și să arate perfect din punct de vedere estetic. De aceea, producător­ii de obiecte pentru grădină au conceput o gamă variată de decorațiun­i, pentru orice spațiu și orice portofel. Iată cum alegi stilul potrivit!

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când îți decorezi grădina este dimensiune­a terenului de care dispui. Dacă ai în fața blocului doar 2 mp, este greu de crezut că poți instala un mic iaz sau un chioșc de grădină, fără a risca să ocupi tot spațiul și să creezi senzația de înghesuit; în schimb, dacă ai o grădină de câteva sute de metri pătrați, o pergolă, o fântână arteziană sau o moară de apă decorativă, asta va atrage cu siguranță privirea vizitatori­lor. Acest lucru nu înseamnă că pen- tru grădinile mici nu se găsesc soluții. Ținând cont și de stilul general al grădinii (rustic, modern, japonez etc.), se pot procura decorațiun­i de orice dimensiune și aproape la orice preț. Îți oferim câteva sugestii care să te ajute la amenajarea grădinii tale.

STILUL RUSTIC ÎN GRĂDINILE MARI

Balansoare­le din lemn masiv, chioșcuril­e, toboganele din lemn (deja cumpărate sau confecțion­ate de meșterul casei), fântânile arteziene de diferite forme, dimensiuni și din diverse materiale (care, dacă spațiul permite, pot fi combinate foarte frumos cu un iaz în care să se adune apa și apoi să reintre în circuit) atrag privirea și umplu în mod plăcut spațiul unei grădini întinse. De asemenea, peste iaz poți pune un podeț din lemn sau, lângă el, o moară de apă decorativă, nu foarte înaltă. Iazul poate fi decorat cu diverse specii de nuferi, iriși sau chiar trestie. O variantă mai ieftină de a decora în stil rustic ar fi să recondițio­nezi diverse obiecte țărănești: căruțe (care pot fi umplute cu ghivece cu flori curgătoare), roți de car, juguri. De asemenea, pe timp frumos poți „arunca” în grădină și mici grămezi de paie sau baloți de fân uscat.

ÎN GRĂDINILE MICI

Sunt indicate decorațiun­i viu colorate, cu tematică rustică: moriști de vânt sub formă de flori, insecte sau păsări de plastic (au tije care se înfig în pământ și par a zbura pe deasupra grădinii), săculeți de iută umpluți cu vatelină (aceștia pot fi confecțion­ați și în casă, din bucăți de iută de la sacii vechi, cusuți la diverse dimensiuni și umpluți cu orice material), jardiniere sau ghivece din trunchiuri de copaci (scobite pe interior, decojite de scoarță și date cu lac, pentru a rezista ploilor). Dacă îți dorești un iaz și ai grădina micuță, poți procura din magazine un iaz și de 1 mp, pe care îl poți decora cu nuferi pitici, din specia Walter Pagels sau Froebeli. Și în grădinile mici merg bine obiectele țărănești, de la ulcele îngropate pe jumătate în pământ, la ștergare agățate de ramurile copacilor sau la roți de car vopsite în culori intense.

STILUL MODERN ÎN GRĂDINILE MARI

În principiu, tipul decorațiun­ilor poate fi asemănător cu cel utilizat în grădinile rustice. Ceea ce diferă sunt formele și materialel­e folosite – în grădinile amenajate în stil modern predomină formele geometrice, simetria, iar ca materiale, sticla și metalul. Astfel, un chioșc din fier forjat, un colț pentru grătar dotat cu o masă și scaune din metal și sticlă securizată vor fi potrivite. De asemenea, fântâna arteziană trebuie să fie simplă, eventual constituit­ă ca formă geometrică (un cub sau o sferă, de exemplu), iar iazul să nu fie umplut de verdeață și stuf, câțiva nuferi sunt suficienți. Și nu te grăbi să vopsești în culori aprinse podețul de fier, pentru că în stilul modern sunt preferate culorile stinse (gri, bej) și contrastel­e alb-negru. Dacă trebuie să folosești textile (la pernuțele de pe scaune sau pentru balansoar), alege imprimeuri­le geometrice și culorile în contrast, cu efect vizual hipnotizan­t.

ÎN GRĂDINILE MICI

Aceleași reguli de bază sunt valabile și în grădinile mici amenajate și decorate în stil modern, numai că aici, spațiul fiind mai redus, și elementele trebuie să fie alese mai cu grijă, pentru a nu încărca vizual. Elementele cât mai simple, cu linii drepte, în culori estompate vor defini acest stil modern și în grădinile mai mici. Pietrele albe (de râu sau de plastic, disponibil­e în comerț) ajută și ele la crearea imaginii de spațiu mărit, aranjat și elegant; pot fi folosite pe alee, până în grădina propriu-zisă, sau, dacă spațiul nu permite mai mult, la rădăcina tufelor de flori, creând cu ele diverse forme geometrice.

STILUL JAPONEZ ÎN GRĂDINILE MARI

Stilul de amenajare japonez face parte dintr-un stil holistic (integrativ, unitar) de viață, de aceea grădina amenajată astfel e un spațiu al echilibrul­ui și al armoniei. Grădinile japoneze conțin cele patru elemente vitale: apa, aerul, focul și pământul. Apa este prezentă în iazuri sau fântâni arteziene, aerul este simbolizat de moriștile de vânt, focul, de obiectele de iluminat (de la lumânări la stâlpi de felinar), iar pământul este reprezenta­t de pietrele folosite la decorațiun­i. În grădinile întinse poți introduce și elemente japoneze autentice, cum ar fi case de ceai (niște chioșcuri cu aspect specific), lan-

terne (lampadare) și bolte. Deoarece stilul japonez este caracteriz­at prin simplitate, austeritat­e, asimetrie și naturalețe, florile cultivate vor fi foarte puține și folosite doar în ronduri, nu pe marginea aleilor. Se preferă în schimb gazonul și arbuștii de tip bonsai. ÎN GRĂDINILE MICI Stilul japonez este potrivit și pentru grădini mici, deoarece descurajea­ză cultivarea abundentă a florilor; gazonul, câteva ronduri de pietre în mijlocul cărora să existe felinare de grădină sau lumânări-candelă și o fântâniță miniatural­ă sunt suficiente. În grădinile mici trebuie găsită acea combinație a celor patru elemente menționate, care să dea totuși impresia de aerisit, de ordonat. În loc de fântânițe poți pune un vas cu apă în care presa- ri petale de flori și așezi lumânări plutitoare; așadar, creează un colț japonez inclusiv pe balcon. Oricare ar fi stilul ales, important este ca grădina să te reprezinte și să fie o oază de liniște.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CÂND ALEGI STILUL GRĂDINII, ține seama de aspectul casei și al împrejurim­ilor, de buget și de timpul pe care îl vei petrece aici.
CÂND ALEGI STILUL GRĂDINII, ține seama de aspectul casei și al împrejurim­ilor, de buget și de timpul pe care îl vei petrece aici.
 ??  ?? CALITATE ȘI ELEGANȚĂ, acestea sunt coordonate­le unui decor modern. Mobila, grătarul și celelalte elemente trebuie să se alinieze la aceste standarde.
CALITATE ȘI ELEGANȚĂ, acestea sunt coordonate­le unui decor modern. Mobila, grătarul și celelalte elemente trebuie să se alinieze la aceste standarde.
 ??  ?? CASELE DE CEAI ȘI LANTERNELE aduc atmosfera specific japoneză în grădină.
CASELE DE CEAI ȘI LANTERNELE aduc atmosfera specific japoneză în grădină.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania