Practic Idei

Când și cât uzi

La capitolul udării plantelor, ai impresia că lucrurile sunt foarte simple; dar nu este chiar așa, trebuie să ții cont de câteva aspecte, cum ar fi temperatur­a, momentul potrivit și preferințe­le speciilor respective în ceea ce privește umiditatea.

-

La udarea plantelor nu este importantă doar calitatea apei, ci și momentul aplicării ei și cantitatea administra­tă. Udarea florilor de grădină se poate efectua în mai multe moduri: prin stropire pe frunziș sau doar la rădăcină, în copci sau vaduri, prin instalații de picurare. Indiferent de metoda aleasă, reține că temperatur­a apei este importantă și că ea trebuie să fie apropiată de cea a mediului. De aceea, apa pentru udat, fie că este de la robinet, fie că este din fântână, se păstrează în recipiente descoperit­e o zi înainte de a fi folosită, pentru a se încălzi

și evapora clorul. Cea mai bună pentru flori rămâne apa de ploaie, deci bine e să o colectezi. Specialișt­ii recomandă în grădină mai rar udări abundente, chiar și la interval de o săptămână, decât cele dese și superficia­le, deoarece astfel apa ajunge și la rădăcinile aflate mai în profunzime și le stimulează dezvoltare­a, făcând totodată plantele mai rezistente la secetă. Apa trebuie să pătrundă cel puțin 20 cm în sol pentru speciile cu tulpini subțirele și mai mult pentru arbuști. Altfel se evaporă imediat și, mai rău, contribuie la dezvoltare­a unor ciuperci dăunătoare. Pentru udatul grădinii, cel mai bine este să rezervi primele ore ale dimineții sau pe cele aproape de asfințitul soarelui (vara). În niciun caz plantele nu se stropesc la amiază, când temperatur­ile sunt foarte mari și când picăturile de apă de pe frunze devin lupe miniatural­e care, sub razele soarelui, ard țesutul vegetal. Prezența apei pe frunziș este dorită de unele specii, dar numai pe timp scurt, pe frunze, altfel poate deveni sursă de boli, mai ales dacă este menținută în zile cu temperatur­i scăzute.

 ??  ?? AI GRIJĂ LA UDAT: evită să stropești frunzele pufoase și florile, deoarece riști ca pe acestea să apară pete dizgrațioa­se.
AI GRIJĂ LA UDAT: evită să stropești frunzele pufoase și florile, deoarece riști ca pe acestea să apară pete dizgrațioa­se.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania