Practic Idei

Frumos și gustos

Multe flori (trandafiru­l, lavanda, panseluțel­e, condurașii) sunt comestibil­e.

-

Clătite cu panseluțe

3 ouă 3 linguri de zahăr 3 linguri de făină esență de rom sau de vanilie 500 ml lapte ulei flori de panseluță dulceață de trandafiri Mixezi ouăle cu zahărul, făina și esența de rom sau cea de vanilie, apoi subțiezi cu laptele, până când amestecul ajunge la consistenț­a unei smântâni. Ungi tigaia cu ulei, torni o ceșcuță de compoziție și deasupra presari rapid florile de panseluţă, care se vor încorpora. Servești clătitele umplute cu dulceață de trandafiri sau cu miere. Poți adăuga în aluat și alte flori comestibil­e: flori de tei, de salcâm, levănțică, bănuței ori sunătoare.

Dulceață de trandafiri

350 g petale de trandafiri pentru dulceață 500 g zahăr zeama de la 1 lămâie 250 ml apă

Obții două borcane după patru ore de muncă. Iată cum procedezi: culegi petalele și le tai partea albă, cu care se prind de floare. Torni zeama de lămâie în castron, peste petale, pe care le freci apoi între palme. Apoi fierbi apa cu zahărul până când se îngroașă siropul. După aceea adaugi petalele de trandafiri împreună cu zeama de lămâie. Fierbi în continuare dulceața până se leagă bine siropul și petalele impregnate cu sirop plutesc în tot lichidul. La final stingi focul, acoperi vasul cu un șervet umed, curat, iar după ce dulceața se răcește, o torni în borcane de 350 ml, care se închid etanș.

Brioșe cu lavandă

160 g unt 120 g zahăr 4 ouă 250 g făină 100 g ciocolată albă 1/2 linguriță flori de levănțică zeama de la o lămâie 1/2 plic praf de copt un praf de sare Din aceste cantități rezultă cam 15 brioșe. În făină presari sarea și praful de copt. Separat mixezi untul moale cu zahărul până obții un amestec afânat în care pui pe rând câte un ou și amesteci să se încorporez­e. Adaugi și zeama de lămâie, apoi făina proaspăt cernută, amestecând ușor. Pui și ciocolata (bucățele mici) și levănțica. Torni aluatul în hârtii de brioșe ori direct în tavă de silicon și lași în cuptorul încins circa 20 de minute. Când devin aurii le scoți, le lași să se răcească și le savurezi.

Înghețată cu hibiscus

O mână de flori de hibiscus uscate 200 ml apă 250 g tije de revent 2-3 linguri zahăr 500 ml frișcă bătută Peste o mână de flori de hibiscus uscate torni 200 ml apă și dai în 2-3 clocote, apoi stingi focul, acoperi vasul și lași 10-15 minute la infuzat. Așezi într-o crăticioar­ă 250 g tije de revent tăiate cubulețe; peste ele torni apa scursă de la florile de hibiscus. Adaugi 2-3 linguri de zahăr în compoziția de revent și fierbi câteva minute, până se înmoaie tijele. Pasezi și lași să se răcească, apoi înglobezi 500 ml frișcă bătută. Dai amestecul la congelator câteva ore sau îl pui în mașina de înghețată. Servești înghețata aceasta decorată cu frișcă și flori de hibiscus. Poftă bună îți doresc!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania