Practic Idei

Crinul elegant

Pentru aspectul mândru și grația caracteris­tică, floarea de crin a fost aleasă ca simbol al purității, castității și regalități­i.

-

În genul Lilium sunt catalogate peste 100 de specii de crin, una mai atractivă ca alta.

DESCRIERE

Originari din regiunile temperate ale emisferei nordice, crinii sunt plante perene vivace cu bulb, dintre care multe specii pot fi cultivate în grădină. Florile lor, unele parfumate, apar din mai până toamna și, în funcție de specie, pot fi albe, galbene, portocalii, roz, roșii, violet, simple sau cu pete ori dungi de altă culoare. Înălțimea tulpinii variază de la 40 la 150 cm.

CULTIVARE

Crinii au nevoie de un loc însorit, aerisit, cu pământ umed, dar ușor permeabil, fertil și cu pH ușor acid. Se plantează în septembrie și octombrie, excepție

făcând speciile sensibile la frig, care se sădesc primăvara. Nu suportă apa stătută, așa că au nevoie de sol cu drenaj bun. Pentru aceasta, sapi o groapă cu 10 cm mai adâncă, presari un strat de 5 cm de pietriș și nisip, peste care pui alți 5 cm de pământ fertil. Înainte de plantare încorporez­i în sol turbă și pământ de frunze. Bulbii se plantează la intervale de 25-50 cm și la 10-15 cm adâncime, adică de trei ori mărimea bulbului. După ce acoperi groapa și nivelezi, presari un strat de 10 cm de compost, frunze uscate, scoarță de copac sau rumeguș care va feri iarna bulbii de îngheț, iar vara va permite păstrarea umidității și a temperatur­ii constante a solului.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania