Practic Idei

Dalie mândră

Varietatea formelor florilor recomandă cultivarea daliei atât pentru decorarea grădinii, cât și pentru alcătuirea de buchete.

-

Se simte cel mai bine în grădinile din zonele de deal ori submontane, în ronduri, grupuri sau borduri.

DESCRIERE

Dalia este o plantă erbacee, perenă, cu rădăcini tuberoase, originară din America de Nord și Mexic. Florile simple, duble sau bătute apar de la începutul verii până dă înghețul, au culori uni de la alb la galben, portocaliu, roz, roșu, bordo sau bicolore și forme variate. Florile pot ajunge și la 20-25 cm. Înălțimea daliilor variază între 30-200 cm.

CULTIVARE

O plantezi în aprilie-mai în locuri bine însorite, aerisite, adăpostite de vânturi puternice, cu soluri fertile, cu pH neutru, afânate, cu umiditate, dar drenate. Distanțele de plantare se stabilesc în funcție de înălțimea soiului (50-100 cm între rânduri și 30-35 cm între fire), iar gropile au cam

15-20 cm adâncime. Rădăcina se așază pe un mușuroi de pământ făcut în centrul gropii, apoi se acoperă cu un strat de 5-8 cm de pământ, se tasează un pic și se udă. Atenție, dacă sădești prea profund, crește greu, iar noile rădăcini se tuberizeaz­ă insuficien­t. În cazul plantării superficia­le, se formează puțini tuberculi. Nu planta mai multe rădăcini la un loc; lăstarii se îndesesc și apar flori puține. În timpul vegetației, se udă moderat la 2-3 zile, dimineața, fără a stropi frunzele. Prășește periodic și pune îngrășămin­te când tufa este dezvoltată, când se formează bobocii și când apar primele flori. Rupe bobocii secundari pentru a avea flori mari.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania