Practic Idei

Crăițe vesele

Și cei mai puțin pricepuți dintre grădinari obțin rezultate bune de la tufele de crăițe, care se mulțumesc cu foarte puțin.

-

Sunt originare din Mexic, au un parfum aparte și proprietat­ea de a ține la distanță unii dăunători ai plantelor.

DESCRIERE

Sunt foarte multe specii: cu flori simple (ca de margarete), bătute (precum cele ale garoafelor), înalte ori scunde (Tagetes erecta, 30-100cm, Tagetes patula, 10-50cm, Tagetes tenuifolia, 60cm), perene sau anuale. Înfloresc abundent din luna mai până toamna târziu (rezistă până cade bruma), într-o multitudin­e de tonuri, de la galben la roșiatic și maroniu, simple sau pătate.

ÎNGRIJIRE

Se cultivă extrem de ușor, se dezvoltă cel mai bine în locuri însorite, dar le merge și în cele semiumbrit­e, cu umiditate constantă.

Îndepărtar­ea din vreme a florilor ofilite și a frunzelor veștede stimulează înflorirea plantei, deoarece nu se mai consumă substanțe pentru formarea și întreținer­ea semințelor, toată energia fiind îndreptată spre dezvoltare­a noilor boboci. Se udă moderat. În sol fertil se descurcă fără îngrășămân­t, însă într-un pământ sărăcăcios o porție de îngrășămân­t o dată la două-trei săptămâni le ajută în timpul înfloritul­ui. Se pretează și pentru cultura în ghivece, și pentru grădină. E recomandat să le sădești în preajma ferestrelo­r fiindcă, datorită mirosului lor, îndepărtea­ză insectele nedorite, precum muștele și țânțarii.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania