Practic Idei

Țări înflorite

Când privești o grădină plină cu flori sau chiar un buchet frumos, te relaxezi și uiți de griji. Dar ele nu bucură doar sufletul; florile ne ajută să fim mai sănătoși și mai frumoși.

-

Medicina tradiționa­lă consemneaz­ă mai multe remedii cu flori, pornind de la cele de tei, care calmează, la cele de mușețel care dezinfecte­ază, la cele de gălbenele, cu efect emolient, ajungând apoi la cele de trandafir, indicate pentru afte, și tot așa. Iată câteva rețete ce merită probate!

GĂLBENELEL­E

Se știe că gălbenelel­e (Calendula officinali­s) fac minuni pentru piele, motiv pentru care apar pe eticheta atâtor produse cosmetice. Iată rețeta unui ulei 100% natural, care vindecă răni, coșuri, eczeme, pentru că are efect dezinfecta­nt și regenerato­r. Dimineața, pe soare, culegi doi pumni de flori de gălbenele, le mărunțești, le pui într-un borcan și torni ulei de floarea-soarelui sau rapiță cât să le acopere. Pui capacul și lași trei săptămâni la macerat. Strecori și torni uleiul în sticle mici pe care le ții la întuneric. Infuzia de gălbenele (1-2 lingurițe de flori uscate la 200 ml apă) are efect detoxifian­t, antiinflam­ator, antiseptic și cicatrizan­t. Amelioreaz­ă gastrita, crampele abdominale, întărește sistemul imunitar și cel osos. Gargara combate durerile de gât și sângerarea gingiilor.

CONDURAȘII

Pentru a stopa căderea părului încearcă și apa de condurași (Tropaeolum majus). Amesteci 50 g frunze și sămânță de condurași (călțunași), 50 g cimbru de câmp tocat, 1 l alcool de 60 de grade într-un vas, lași 10 zile la macerat, strecori și torni lichidul în sticle. Cu această soluție masezi energic scalpul de 1-2 ori pe zi.

MACUL DE CÂMP

Din macul roșu (Papaver rhoeas) se face infuzie (1-2 lingurițe petale la 200 ml) pentru fluidizare­a secrețiilo­r bronhice (gripă, bronșită, laringită) și calmarea tusei. Se bea de mai multe ori pe zi. Are efect antiseptic și ușor sedativ.

NALBA

Există mai multe feluri de nalbă. De la cea de câmp, numită și nalbă mare sau nalbă albă (Althaea officinali­s) se folosesc rădăcinile, frunzele și florile. Ajută în afecțiuni respirator­ii (tuse, bronșită, laringită), ușurând expectoraț­ia, în caz de afecțiuni renale (cistită, nefrită) sau digestive (gastrită, ulcer, enterocoli­tă). Se consumă 1-2 căni de infuzie pe zi (1-2 lingurițe la o cană de apă clocotită). Pentru tenul ridat, uscat se recomandă compresele cu decoct. Cu maceratul la rece (1-2 linguri rădăcini și frunze la 200 ml apă) se face gargară în caz de amigdalită, faringită, stomatită. De la nalba de grădină, cunoscută și drept nalbă roșie (Althaea rosea sin. Alcea rosea) se folosesc doar petalele florilor, dar tratează aceleași afecțiuni.

HIBISCUSUL

Probabil ai admirat deseori florile grațioase de Hibiscus, dar te-ai întrebat dacă au efecte asupra sănătății. În comerț găsești ceai de Hibiscus sabdarifa (flori uscate și mărunțite), indicat în mai multe afecțiuni. Pulberea se administre­ază ca atare sub limbă, se face infuzie sau macerat la rece. Contribuie la stabilizar­ea tensiunii arteriale, la menținerea sănătății sistemului respirator și alungă depresia.

 ??  ??
 ??  ?? DIN GĂLBENELE se fac multe produse cosmetice și farmaceuti­ce pentru îngrijirea pielii și nu numai. Se folosesc sub formă de infuzie, decoct, pulbere, unguent, ulei, tinctură.
DIN GĂLBENELE se fac multe produse cosmetice și farmaceuti­ce pentru îngrijirea pielii și nu numai. Se folosesc sub formă de infuzie, decoct, pulbere, unguent, ulei, tinctură.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania