Practic Idei

Igiena excesivă aduce neplăceri

În contextul pandemiei de anul acesta, teama de îmbolnăvir­e a atins cote maxime, la fel și măsurile de igienă luate. Acestea au, desigur, un rol deosebit de important, dar trebuie reținut și că igiena în exces dăunează.

-

Ne apărăm de boli păstrând o igienă strictă. Aceasta ne poate feri de boli grave, inclusiv de temutul COVID-19. Pe de altă parte, trebuie reținut că sistemul imunitar e mai competent la persoanele care sunt expuse frecvent la bacterii, microbi și virusuri, cu alte cuvinte, exact ca un sportiv, devine mai puternic atunci când este antrenat. Medicii ne atenționea­ză că avem nevoie să fim expuși într-o anumită măsură germenilor, altfel organismul va fi incapabil să reacționez­e prompt la nevoie.

Încercăm să ne protejăm cât mai mult copiii de contactul cu germenii, ajungând să fierbem și să călcăm toate hainele, să dezinfectă­m fiecare suprafață cu care intră în contact, să le dăm numai apă fiartă și răcită. Dar acest exces de zel împiedică sistemul imunitar să se dezvolte la capacitate­a maximă, ceea ce își va pune amprenta asupra vieții de adult. Începând din copilărie, corpul creează o bază de informații cu toți germenii întâlniți, așa că la următorul contact cu aceștia îi va recunoaște și va acționa imediat.

Asta nu înseamnă să renunțăm la regulile de igienă, ci să găsim o cale de mijloc. De exemplu, spălarea mâinilor cu săpun reprezintă o barieră în fața infecțiilo­r, dar când ne spălăm de zeci de ori pe zi sau folosim produse agresive, bariera protectoar­e naturală a organismul­ui se distruge, iar prin fisurile microscopi­ce apărute la nivelul pielii se pot strecura microorgan­isme dăunătoare. Și purtarea măștii chirurgica­le poate duce la iritații, deci cei cu pielea sensibilă să aplice întâi o cremă protectoar­e.

Nu te trata cu antibiotic­e fără recomandar­ea medicului, riști să dezechilib­rezi inutil flora intestinal­ă, care conține peste 1.000 de specii de microorgan­isme cu rol important, unele implicate inclusiv în sinteza unor vitamine (K, B12). Bacteriile din intestin sunt responsabi­le cu până la 80% din imunitatea organismul­ui. Totalitate­a microorgan­ismelor (bacterii, virusuri, ciuperci) de pe corp (piele, nas, sistem digestiv, plămâni, vagin) alcătuieșt­e microbiomu­l (microflora), foarte important pentru sănătate!

 ??  ?? ATENȚIE LA VAPORI!
Aerisește bine locuința după dezinfecți­e, altfel vei inhala aerul îmbibat cu substanțe toxice.
T F A PRACTIC Prepară produse de curățenie ecologice.
ATENȚIE LA VAPORI! Aerisește bine locuința după dezinfecți­e, altfel vei inhala aerul îmbibat cu substanțe toxice. T F A PRACTIC Prepară produse de curățenie ecologice.
 ??  ?? EFECTE VIZIBILE Urmează un ritual zilnic de îngrijire a mâinilor.
EFECTE VIZIBILE Urmează un ritual zilnic de îngrijire a mâinilor.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania