Practic Idei

Cel mai jucăuș companion

Ai mult timp liber și pe nimeni cu care să-l petreci? Ce-ai zice de un animăluț simpatic, care să te însoțească în parc, prin curte și care să-ți descrețeas­că fruntea prin giumbușluc­urile lui?

-

Izolarea de acum câteva săptămâni ne-a pus pe toți la încercare. Mai ușor le-a fost posesorilo­r de animale, care nu doar că au avut voie să iasă din case pentru a le plimba și asigura hrana, ci mai ales au putut să mai uite de supărări jucându-se cu ele. Mulți

orășeni chiar s-au gândit să adopte ori chiar și-au procurat câte un companion blănos ori înaripat. Dar cum găsim un necuvântăt­or cu chef de joacă?

În principiu, toți puii de câine și pisică sunt jucăuși, așa descoperă lumea. Dacă stai la țară, poți la fel

de bine să adopți un ieduț sau un mieluț, pentru că sunt extrem de nostimi, mai ales când sunt câte doi-trei și se îndeamnă la tot felul de năzdrăvăni­i, precum copiii. Odată cu înaintarea în vârstă, apetitul animăluțel­or pentru joacă scade progresiv, ca și în cazul

oamenilor. Totuși, la patrupede intervine și rasa, care poate manifesta o predispozi­ție pentru asta. De exemplu, în topul celor mai jucăușe rase de câini se numără pudelul, bichonul, beagle-ul, golden retriever-ul, ciobănescu­l german. Reține că un câine jucăuș are multă energie și va trebui să petreci mult timp cu el, să alerge, să o consume cumva. Ei nu sunt simple jucării pe care le pui în cutie atunci când nu ai timp sau chef de ele. Tu vrei să vezi un film, dar el te trage de pantaloni, îți aduce mingea sau lesa pentru a te face să-ți amintești că are nevoie de atenția ta.

Pisicile se dovedesc mai comode pentru persoanele ocupate, întrucât sunt mai independen­te. Dacă vrei o mâță cu care să te joci, ai putea opta pentru rase ca british shorthair, ragdoll (suportă chiar să fie costumată de către copii), birmaneză sau Maine

Coon (care, deși este mare și puternică, adoră copiii).

Când alegi o rasă de câine, să ai în vedere talia acestuia la maturitate, pentru că un ciobănesc de Bucovina poate fi jucăuș și la tinerețe, dar când va sări pe tine un ghem de blană de 40 kg (adulții de talie mare ating ușor 75 kg), nu vei fi la fel de fericit. Dacă își ia numai puțin avânt te doboară în joacă, dar s-ar putea ca tu să nu guști gluma.

Un animal care nu este plimbat sau stimulat suficient (prin exerciții care să-i solicite și corpul, și mintea) se plictiseșt­e, nu este fericit, cu atât mai puțin jucăuș. La fel dacă dispune de prea puțin spațiu de locuit (cei de talie mare nu au ce căuta în garsoniere sau apartament­e mici), este lăsat singur prea mult sau are o problemă de sănătate. Dacă observi că apetitul pentru joacă al prietenulu­i tău necuvântăt­or scade brusc, cere sfatul medicului veterinar. În concluzie, ai grijă ce companion îți iei și câtă atenție îi acorzi. Fericirea lui și pofta de viață depind și de tine.

 ??  ?? MICI PRECAUȚII Înainte de a-l cumpăra, asigură-te că vei avea timp suficient pentru animăluțul tău.
MICI PRECAUȚII Înainte de a-l cumpăra, asigură-te că vei avea timp suficient pentru animăluțul tău.
 ??  ?? SE DESCURCĂ ȘI SINGURĂ Dacă ești o persoană mai ocupată, alege o pisică.
SE DESCURCĂ ȘI SINGURĂ Dacă ești o persoană mai ocupată, alege o pisică.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania