Practic Idei

Riscuri

Cine este mai expus

-

Jocul ca atare nu are legătură cu dependența, persoanele predispuse să cadă în această capcană pot migra ușor de la unul la altul. Cei nemulțumiț­i de viața lor, de salariu, de funcția deținută în companie, de relația cu partenerul de cuplu sunt mai predispuși să devină dependenți.

Nu se poate vorbi despre dependență dacă sunt situații accidental­e, dar dacă ele durează, discută cu un specialist. Grav este atunci când pierzi controlul asupra dorinței de a te juca, când renunți la alte activități zilnice normale, uiți să mai mănânci, dormi doar 4-5 ore pe noapte, nu ai grijă de igiena corporală, stai în aceleași haine zile la rând, refuzi să ieși din casă sau când o faci ești mereu cu ochii în laptop sau telefonul inteligent. Pe scurt, faci tot ce se poate pentru a petrece timpul jucându-te, ceea ce sigur îți afectează cu timpul sănătatea, performanț­ele profesiona­le, relația cu partenerul, familia și prietenii. Persoanele stresate, impulsive, introverti­te, cu relații problemati­ce, cele singure sau izolate la domiciliu prezintă risc mai mare de a deveni dependenți.

Cu cât copiii sunt lăsați mai mult în fața calculator­ului sau a consolei de jocuri, cu atât crește riscul să nu se mai poată desprinde de acest miraj, pentru că se creează grupuri de jucători, apare sentimentu­l de adeziune, senzația de acceptare atât de dorită. Dependența de jocuri video este strâns legată de alte tulburări psihice, în special depresie, anxietate, fobii sociale și chiar ADHD.

 ??  ?? CONȘTIENTI­ZEAZĂ ÎNTÂI Analizează-ți comportame­ntul și stabilește-ți corect priorități­le.
CONȘTIENTI­ZEAZĂ ÎNTÂI Analizează-ți comportame­ntul și stabilește-ți corect priorități­le.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania