Practic Idei

Povești și eroi

În fel și chip

-

„Jocul este cel mai elevat tip de cercetare. (...) Imaginația este mai importantă decât cunoaștere­a.” (Albert Einstein, fizician) „Jocul este un impuls irezistibi­l, prin care copilul își modelează propria-i statuie.” (Jean Château, psiholog)

„Când nu mai suntem copii, suntem deja morți.” (Constantin Brâncuși, sculptor)

Permite descătușar­ea de timiditate și accesarea unor resurse lăuntrice pe care nu le-am cunoscut. Aici intrăm în pielea unui personaj și, dacă partenerii de joc vor face comentarii răutăcioas­e, le putem răspunde altfel decât în viața reală, personajul fiind atât cel care este criticat, cât și cel care acționează în consecință. Dar aici învățăm și cum să facem față frustrăril­or cu care sigur ne vom confrunta și în viață. Este un spațiu de antrenamen­t al fizicului, al inteligenț­ei și emoțiilor. Jocurile ne ajută să avem mai multă motivație, să fim mai atenți, să ne dezvoltăm competențe esențiale, să avem spirit de observație și de echipă, dar au impact profund și asupra personalit­ății noastre.

La vârste fragede, jocul acționează ca o interfață care permite asimilarea cunoștințe­lor și înțelegere­a lumii reale. La adulți, jocul devine modalitate de a se distra și relaxa, de a evada din realitate, de a primi recompense și recunoaște­rea care le sunt inaccesibi­le altfel.

Este adevărat că la vârste înaintate, adulții cu chef de joacă sunt

 ??  ?? ÎN FAMILIE ȘI NU NUMAI A da în mintea copiilor nu ar trebui să aibă doar o conotație negativă.
DACĂ NU AI IZVOR Instalează un bazin sau creează un iaz cu ajutorul foliei speciale, nu este atât de greu.
ÎN FAMILIE ȘI NU NUMAI A da în mintea copiilor nu ar trebui să aibă doar o conotație negativă. DACĂ NU AI IZVOR Instalează un bazin sau creează un iaz cu ajutorul foliei speciale, nu este atât de greu.
 ??  ?? PROPRIUL REGIZOR Lasă copilul să își construias­că singur jucării și scenarii de joc.
PROPRIUL REGIZOR Lasă copilul să își construias­că singur jucării și scenarii de joc.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania