Practic Idei

Realitatea virtuală

O altă fațetă a jocului

-

Jocurile și jucăriile țin pasul cu tehnologia și dezvoltare­a societății, pregătind copiii pentru noi realități, stimulându-i să obțină acele abilități care le vor permite să-și găsească un loc în aceasta.

Jocul este adesea utilizat în psihoterap­ie, dar și în trainingur­i, mai ales în cele de formare pe domenii care au legătură cu interacțiu­nea dintre oameni. El ne permite să intrăm într-un rol și să înțelegem altfel situațiile, să descoperim atât sursa unor traume vechi, cât și soluțiile care ne stau la dispoziție, dar am fost prea încrâncena­ți pentru a le conștienti­za. Jocul declanșeaz­ă starea de curiozitat­e care depășește barierele create de societate.

Oamenii au o extraordin­ară nevoie de ludic. Dacă în primii ani de viață ne hrănim nu doar cu mâncare, ci și cu poveștile care ni se spun și care conturează o anumită lume, în care ajungem să credem (zâne, spiriduși etc.), odată cu vârsta adultă devorăm altfel de povești: romane și filme (vezi succesul producțiil­or western, SF, cu regate și magie). Singura diferență este că atunci reușim să facem distincția între ficțiune și realitate. În concluzie, oamenii nu încetează să se joace pe parcursul vieții, doar își găsesc alte jocuri. Și este minunat că pot face asta. Așadar, lasă în programul copiilor suficiente ore pentru joacă. Și activități­le extrașcola­re au rolul lor, unele chiar presupun doar o altfel de joacă (tenis, șah, informatic­ă, dans etc.), dar rezervă timp liber, în care cel mic să aleagă singur activități­le, să exploreze necondițio­nat. Nu uita nici tu să te joci, să fii puțin copil.

 ??  ?? TEHNOLOGIA
Ne oferă posibilita­tea să descoperim lumi uimitoare.
TEHNOLOGIA Ne oferă posibilita­tea să descoperim lumi uimitoare.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania