Practic Idei

Camere cu chef de joacă

Copiii învață și se dezvoltă mai bine și mai ușor în spații plăcute, frumos colorate, așa că nu ezita să acorzi toată atenția camerei în care ei petrec cel mai mult timp.

- |

Ca părinți încercăm să facem tot ce se poate pentru binele copiilor noștri încă dinainte de a se naște. Îi așteptăm cu toată dragostea și le pregătim, dacă nu putem chiar camere dedicate, măcar un colțișor special pentru ei. Ascultăm sfaturile specialișt­ilor în materie de amenajări, adaptându-le după cum putem. Simultan încercăm să ne punem imaginația în funcțiune și să ne retrăim copilăria la alt nivel. Așa apar camere care par decupate dintr-o carte cu povești sau decorul unui platou

de filmare. Noi credem că fiecare copil merită o cameră specială, indiferent de disponibil­itățile financiare ale părinților, de aceea sperăm să te inspirăm cu câteva idei ingenioase, multe accesibile și celor cu buget redus.

Din primii pași ai amenajării analizează situația, spațiul disponibil, bugetul, nevoile celui mic în raport cu vârsta și pasiunile lui. Investește în amenajarea camerei, optează pentru lucruri solide, de calitate, dar nu te aștepta ca acest spațiu să fie apreciat mai mult de cinci ani, deoarece copiii cresc repede și simultan interesele lor se schimbă. Rămâne constant însă apetitul pentru joc. Dacă în primii ani de viață atenția le este atrasă de jucăriile senzoriale, de instalații­le mobile gen carusel, ulterior devin fascinați de personajel­e unor desene animate, apoi de diverse jocuri de strategie sau construcți­e. Fiecare etapă are importanța ei, așa că ajută copilul să se bucure de ea, să experiment­eze și să învețe ce este de reținut din fiecare. Permite-i să-și modeleze mediul după nevoile de moment, nu este greu. Amplasează în cameră suficien

te spații de depozitare pentru a menține lucrurile în ordine și fă-l responsabi­l de micul lui regat, fie că este un colț dintr-o cameră sau o odaie întreagă. Lasă-i jucăriile și hainele în locuri accesibile, să le poată lua și pune la loc singur, va deveni mai repede independen­t.

Copiilor le place să se joace de-a indienii, să înalțe corturi din scaune și cearșafuri, să închipuie forturi sau vehicule din cutii de carton, turnuri din ambalajele de la iaurt și multe altele, așa că pune-le la îndemână și perne, țesături sau alte materiale simple pe care să le poată folosi după plac și inspirația de moment. Dacă nu poți comanda mobilă care să aibă formă specială (pat gen mașină sau castel, cuiere cu aspect de copac etc.), improvizea­ză cu ajutorul stickerelo­r, al vopseluril­or și așa mai departe.

Lucrați împreună la orice proiect, veți avea o relație mai bună și amintiri plăcute. Improvizaț­i pe cât puteți. De exemplu, faceți o țintă dintr-o bucată de carton îmbrăcată în textil pufos, iar drept proiectile o minge de ping pong pe care ai lipit bandă scai (arici).

Pentru un panou de afișaj îmbracă o bucată de polistiren gros în pânză și elastice colorate. Dacă vrei o tablă de scris mare, aplică pe un perete o vopsea specială. Din 2-3 bețe de frigărui pe care legi cu ață câteva decupaje din hârtie obții o instalație mobilă care va înfrumuseț­a lustra. Din cornete de hârtie lipite unul deasupra celuilalt ies minunate flori care amintesc de dalii. Lipește pe perete sau pe parchet fâșii de autocolant care imită o pistă de curse și băiețelul tău va fi încântat să se joace cu mașinile pe ele.

Dacă organizezi judicios spațiul, reușești ca într-o singură cameră să răspunzi mai multor nevoi ale copilului, de la odihnă la studiu și sport. Uite, de exemplu, această cameră, văzută din trei unghiuri diferite, care este perfectă pentru un copil activ, energic. Zona pentru antrenamen­t va fi soluția ideală pentru situația în care suntem nevoiți să stăm mai mult în casă sau când cel mic se pregătește pentru vreun concurs sportiv. Soluții se găsesc până la urmă, doar să îndrăznim.

 ??  ?? DECOR 3D Foarte impresiona­nt vor arăta florile supradimen­sionate, din hârtie sau țesături.
DECOR 3D Foarte impresiona­nt vor arăta florile supradimen­sionate, din hârtie sau țesături.
 ??  ?? IATACUL UNEI MICI PRINȚESE Cadrul de lemn din jurul patului și scaunul suspendat creează o atmosferă de poveste
IATACUL UNEI MICI PRINȚESE Cadrul de lemn din jurul patului și scaunul suspendat creează o atmosferă de poveste
 ??  ?? UN PAT DE POVESTE
În jurul patului poți face un adevărat loc de joacă: toboganul și scara aferentă înconjoară patul cu aspect de castel.
UN PAT DE POVESTE În jurul patului poți face un adevărat loc de joacă: toboganul și scara aferentă înconjoară patul cu aspect de castel.
 ??  ?? LOC DE JOACĂ PERSONAL Acest spațiu va ajuta copilul să-și consume energia în mod sănătos.
LOC DE JOACĂ PERSONAL Acest spațiu va ajuta copilul să-și consume energia în mod sănătos.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania