Practic Idei

Ochiul-boului

Aproape toată lumea a auzit de aceste flori frumoase, colorate care ne înveselesc grădinile pe timp de vară și atrag fluturii, albinele și alte insecte. Erau preferatel­e bunicilor pentru că se îngrijesc ușor. Iată cum le poți cultiva și tu!

-

Callisteph­us chinensis, pe numele ei științific, este o floare anuală care face parte din familia Asteraceae. Denumirea aceasta provine din limba greacă, unde kallos înseamnă frumos și stephos, coroană. Provine din Asia, mai precis China și Japonia, unde simbolizea­ză fidelitate­a. Popular mai este cunoscută în unele zone drept ruji de toamnă. Planta are aspect de tufă bogat ramificată, cu frunze verzi, ovale. În funcție de soi, înălțimea variază între 30 și 80 cm, iar diametrul ajunge și la

30-40 cm. Face flori simple sau bătute, cel mai adesea roz, albe, lila, mov, de maximum 9-10 cm diametru. Florile apar din iulie până în septembrie. Odată cu apariția brumei, ele mor. Pentru a te bucura mai mult de flori, seamănă de două-trei ori, la interval de două săptămâni, în răsadniță, în martie-aprilie, și mută-le în grădină în luna mai, lăsând 3050 cm între plante, ori sădește-le în cuiburi de două-trei direct în grădină ori în ghiveci, la mijloc de aprilie-început de mai. Pentru ochiul-boului să păstrezi un loc însorit sau măcar semiumbrit în grădină. Asigură-le un pământ hrănitor, bogat în humus, dar cu drenaj bun și fertilizea­ză-le de preferat cu îngrășămân­t natural, gunoi de grajd bine descompus. Ai grijă să le uzi regulat, fiindcă nu rezistă la secetă. Frunzele semnalizea­ză imediat nevoia de apă, ofilindu-se rapid. Între udări, pământul lor trebuie să se zvânte doar superficia­l, în profunzime rămânând reavăn.

La interval de două-trei zile inspecteaz­ă parcelele unde ai cultivat aceste flori, pentru a descoperi eventuale boli marcate prin anomalii precum pete pe frunze, încrețirea lor, stagnarea în creștere etc. Pentru a reduce riscul apariției acestor boli, specialișt­ii ne recomandă să le sădim într-un loc diferit al grădinii în fiecare an. Preventiv poți aplica o serie de tratamente fungicide. Pentru a stimula ramificare­a, rupe vârful plantelor după prima lună. Dacă vrei flori mai mari, elimină bobocii laterali. Îndepărtea­ză toate florile ofilite și frunzele uscate, astfel ochiul-boului va înflori bogat și va fi ferit de boli. Mult succes!

 ??  ??
 ??  ?? FLORI MARI Elimină bobocii laterali ai tufei.
FLORI MARI Elimină bobocii laterali ai tufei.
 ??  ?? AMPLASARE Păstrează-le un loc preferabil însorit sau măcar semiumbrit în grădină.
AMPLASARE Păstrează-le un loc preferabil însorit sau măcar semiumbrit în grădină.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania