Practic Idei

Cum îngrijești cultura de morcov

Cu toții am auzit de calitățile excepționa­le ale morcovilor, de aceea îi utilizăm aproape zilnic în diverse preparate culinare. Dar ce-ai zice să-ți cultivi singur morcovii, pe o parcelă din grădină?

-

Morcovul (Daucus carota subspecia Sativus, fam. Apiaceae) se cultivă cu ușurință în condițiile de mediu din țara noastră. Se utilizează atât în hrana oamenilor (crud, în salate, sucuri sau preparat), cât și ca nutreț pentru anumite animale din gospodărie. În condiții optime, cu semințe de hibrizi se pot obține recolte de până la 50-70 de tone la hectar.

Există o mare varietate de soiuri încadrate în patru categorii, în funcție de durata de vegetație, astfel: soiuri timpurii (80-100 de zile), semitimpur­ii (110-120 de zile), soiuri semitârzii (120-140 de zile) și târzii (140-160 de zile). Primele două categorii se folosesc

pentru culturile de vară, care se recoltează în iunie-iulie.

Cele cu perioadă de vegetație mai îndelungat­ă se recoltează mai târziu, rădăcinile recoltate fiind destinate păstrării și consumului peste iarnă.

Pentru cultivarea morcovului, pregătirea terenului începe încă de toamna, prin nivelare, fertilizar­e de bază și arătură adâncă (25-30 cm). Se mărunțește solulul prin discuire numai dacă se înființeaz­ă cultura atunci (15-20 noiembrie) sau primăvara devreme (25 februarie-15 martie). Apoi, primăvara solul se afânează cu grapa pe terenuri întinse și se modelează în straturi de 1,5 m lățime. Dacă ai grădină și nu ai săpat toamna, este momentul să faci asta la final de februarie, cu cazmaua măcar la 20-25 cm adâncime, apoi să mărunțești bulgării și să greblezi. Se mai administre­ază îngrășămin­te imediat după săpat sau arat pentru a

fi încorporat­e ulterior în sol prin intermediu­l celorlalte lucrări agricole de sezon.

Pentru că parcelele cultivate cu morcovi sunt adesea năpădite de buruieni, se face erbicidare­a lor în mai multe etape, la pregătirea patului germinativ, la semănat și după răsărire. Pentru culturile de toamnă se seamănă în perioada 15-30 martie soiurile târzii, 15-30 mai cele semitârzii și în 15 iunie-30 iulie soiurile semitimpur­ii. În grădinile mici, specialișt­ii ne sfătuiesc să sădim pe câte patru rânduri situate la 25 cm și apoi să lăsăm câte 40 cm, pentru acces. Adâncimea de semănat recomandat­ă este de 2,5 cm. Morcovul se va dezvolta bine pe terenurile cultivate anterior cu tomate, ardei, vinete, mazăre, fasole, dovlecei, castraveți, varză, dar și după culturile de primăvară de spanac, salată sau ceapă verde. Nu se recomandă să pui morcov pe parcelele unde ai avut ceapă, porumb sau floarea-soarelui. Cât privește rotația culturilor, morcovul poate reveni pe o parcelă abia după 4-5 ani, timp în care nu poți pune nici alte rădăcinoas­e aici.

Ca lucrări de întreținer­e, trebuie menționate spargerea crustei de pământ înainte de răsărire și după ivirea plantelor. Se fac atât prașile mecanizate (3-4), cât și manuale (1-2), se plivesc buruie

nile (de una-două ori), se răresc plantele pe rând, lăsându-se o distanță de 4-5 cm în funcție de soi. Foarte importantă este irigarea, care se face de două-șase ori în cursul perioadei de vegetație, în funcție de cantitatea de precipitaț­ii căzute în această perioadă. Culturile pentru vară se recoltează din iunie-iulie, când rădăcinile depășesc 2 cm diametru. La acestea se obțin producții de 10-15 tone pe hectar, în timp ce la culturile de toamnă se ajunge și la 35-40 de tone la hectar. Recoltarea se face când rădăcinile au atins forma și mărimea specifice soiului.

Cât privește bolile și dăunătorii, pagube mai mari fac pătarea frunzelor (pe frunze apar pete de diverse forme și culori), făinarea (pe frunze se formează pete albe, albicioase, cu aspect prăfos), musca morcovului (rădăcinile sunt găurite) și păduchii de frunze (frunzele sunt răsucite și sub ele se văd insectele care se hrănesc cu sucul celular). Împotriva lor găsești diverse tratamente fitosanita­re. Pe unele le poți aplica și preventiv, cum este tratamentu­l cu zeamă bordeleză. Și semințele se dezinfecte­ază pentru a preveni apariția bolilor. Seamănă morcov alternativ cu ceapă și cultura ta va fi ferită de atacul melcilor și al muștei morcovului (care afectează rădăcinile).

 ??  ?? CULTURI BOGATE La recoltele de toamnă se obțin și 35-40 de tone la hectarul de cultură.
T F A PRACTIC Rădăcinoas­ele revin teren doar după 4-5 ani.
CULTURI BOGATE La recoltele de toamnă se obțin și 35-40 de tone la hectarul de cultură. T F A PRACTIC Rădăcinoas­ele revin teren doar după 4-5 ani.
 ??  ?? UDAREA Este foarte importantă în perioadele de creștere și îngroșare a rădăcinii.
T PRACTIC S
Irigă cu ajutorul aspersoare­lor; așa este indicat.
UDAREA Este foarte importantă în perioadele de creștere și îngroșare a rădăcinii. T PRACTIC S Irigă cu ajutorul aspersoare­lor; așa este indicat.
 ??  ?? RECOLTAREA
Se face când rădăcinile au atins forma și dimensiune­a specifice soiului.
RECOLTAREA Se face când rădăcinile au atins forma și dimensiune­a specifice soiului.
 ??  ?? ÎNCEARCĂ ȘI ALTE CULORI Soiurile violet sunt căutate în special de restaurant­e.
ÎNCEARCĂ ȘI ALTE CULORI Soiurile violet sunt căutate în special de restaurant­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania