Practic Idei

Hai la teatru!

Pentru o vreme teatrele rămân închise, dar în acest timp te poți bucura de spectacole chiar la tine acasă, cu actori pe cinste, copiii sau nepoții tăi. Uite câteva idei pentru amenajarea decorurilo­r.

-

În fiecare dintre noi există un artist, doar că nu a fost descoperit la timp, așa că oferă-le celor mai mici membri ai familiei tale posibilita­tea să își descopere talentul în această zonă, realizând un teatru chiar la voi acasă. Dacă locuiți într-o garsonieră sau un apartament mic, adoptați varianta care presupune investiții minime și spațiu redus. Pentru această situație avem chiar două variante. Prima presupune un spectacol de umbre, pentru care este nevoie doar de o veioză, o parte liberă de pe un perete alb și bunăvoință. Cu latul palmei poți crea figura unui lup care deschide botul, două palme unite doar în zona degetelor mari vor genera o umbră asemănătoa­re unui porumbel. Cu ajutorul mâinilor poți imagina zeci de personaje pentru piesa ta.

Dacă ți se pare dificil, treci la varianta a doua, figurine decupate din

hârtie și lipite cu bandă scotch pe un băț de frigăruie. Și cu ele poți face umbre, dar vor fi mai simpatice într-un cadru colorat, care să închipuie scena unui teatru. Pentru asta decupează un cadru dreptunghi­ular dintr-o cutie de carton mai mare (de la un ambalaj), lăsând mai lungă doar o latură care va veni la bază, pentru stabilitat­e. Drept fundal pentru piesă vei folosi foi de hârtie lipite pe o bucată de carton. Vor sta în „picioare” dacă le lipești pe spate o „aripioară” ca la ramele foto care se pun pe mobilă. Dintr-o bucățică de material tăiat în două prin care ai însăilat o sforicică obții cortina. Fă câte un nod mare la capetele sforii, după ce treci capetele pe partea interioară a scenei, să nu se desprindă în timpul spectacolu­lui. Eroi în piesele voastre pot fi marionetel­e, păpușile obișnuite sau chiar șosetele vechi pe care lipești ochi mobili sau îi desenezi cu carioca. Pentru păr este de ajuns să coși un smoc de fire de lână colorată. Restul depinde de imaginație. Tot așa poți transforma o latură a camerei, a garajului sau grădinii într-o scenă specială. O perdea pe care prinzi în bolduri alte materiale, decupaje de hârtie închipuind nori, dragoni fioroși, zâne bune ori flori va deveni un decor impresiona­nt. Dacă mai adaugi câteva elemente de recuzită (coșulețe, umbrele, un scaun etc.), micii actori (copiii, evident) vor scăpa de trac și vor prezenta spectacole de neuitat. Îndeamnă copilul să pună în scenă anumite situații cu care s-a confruntat, fie ele plăcute, fie amuzante sau dificile. Sub masca unui personaj își va exprima mai ușor emoțiile, va înțelege atitudinea și responsabi­litățile altora. Teatrul poate reprezenta o formă de terapie. Încurajeaz­ă-l totodată să-și dezvolte imaginația creatoare, să scrie noi scenete, să contureze personaje, să le creeze costume și decoruri. Dar arată-i de fiecare dată că ești alături de el, că îl susții ca actor, regizor sau simplu spectator.

 ??  ?? COSTUME COLORATE, VARIATE Creează împreună cu micuții tăi multe personaje, din poveștile cunoscute sau inventate. Cele din hârtie sunt mai ușor de confecțion­at, dar cele din materiale textile îi atrag mai mult, mai ales dacă pui un petic de bandă scai, să le schimbe ușor costumele, doar prin presare.
T PRACTIC Pentru cadru poți folosi și o ramă de tablou mai mare.
COSTUME COLORATE, VARIATE Creează împreună cu micuții tăi multe personaje, din poveștile cunoscute sau inventate. Cele din hârtie sunt mai ușor de confecțion­at, dar cele din materiale textile îi atrag mai mult, mai ales dacă pui un petic de bandă scai, să le schimbe ușor costumele, doar prin presare. T PRACTIC Pentru cadru poți folosi și o ramă de tablou mai mare.
 ??  ?? IMPROVIZEA­ZĂ Folosește baticuri, fețe de masă, cearșafuri, scaune, cutii și ce mai ai prin casă pentru a obține un decor interesant.
IMPROVIZEA­ZĂ Folosește baticuri, fețe de masă, cearșafuri, scaune, cutii și ce mai ai prin casă pentru a obține un decor interesant.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania