Practic Idei

Scapă de frică

În ultimele luni ne-am confruntat cu provocări grele, teama de îmbolnăvir­e, teama de a rămâne fără un loc de muncă, teama că nu vom mai găsi alimente ne-au marcat pe mulți. Unii au dezvoltat chiar fobii. Ce sunt acestea și cum să ne regăsim echilibrul?

-

Fiecare om se teme de ceva, oricât de puternic ar fi, fizic și psihic. Unora le este frică de apă, altora de spații mici, de întuneric, de reptile ori insecte, de înălțimi mari, de mersul cu avionul, de boală, de a pierde telefonul. Practic, sursa unei temeri poate fi absolut orice din jurul nostru, inclusiv cele mai banale și mai inofensive lucruri, fenomene și acțiuni cum ar fi o floare, o păpușă, ploaia, dansul.

Frica are un rol important în evoluția oamenilor, ea ne ajută să ne ferim de situații periculoas­e pe care le-am depășit noi sau despre care am fost învățați. Problemele intervin atunci când frica ne paralizeaz­ă, când ne copleșește, ne creează cumplite stări de panică. Ar trebui să-ți dea de gândit când observi că ai face orice pentru a evita lucrul sau situația care îți creează aceste emoții negative, când nu reușești

Doar un medic psihiatru poate stabili dacă cineva suferă de o fobie. Dacă observi că reacționez­i extrem de rău în același tip de situație sau de fiecare dată când întâlnești un anume obiect, încearcă să înțelegi ce se petrece cu tine. Dacă nimic nu se schimbă, cere sfatul unei persoane avizate.

să-ți învingi anxietatea, deși conștienti­zezi ce se întâmplă. Teama poate continua chiar dacă cel puțin parțial înțelegi că nu ți se întâmplă nimic, dar important este să o ții sub control.

Foarte multe fobii apar în copilărie și, cu ajutorul familiei, dispar de la sine (vezi teama de întuneric, teama de separare când cel mic începe creșa, grădinița, școala). Uneori, chiar cei apropiați pot contribui fără să știe la instalarea sau agravarea acestor stări de teamă, prin felul în care se comportă, copiii luându-i drept exemplu. Dacă tu, ca adult, vei țipa și vei lua copilul în brațe de fiecare dată când de el se apropie un câine, va începe să asocieze comportame­ntul tău cu pericolul și va începe să se teamă inclusiv de cei mai mici, mai inofensivi și mai simpatici patrupezi. În preajma acestora va începe să țipe, să fugă, unii câini interpretâ­nd fie ca invitație la joacă, fie la atac. Cea mai obișnuită metodă de a scăpa de o fobie este să te expui treptat la factorul care îți declanșeaz­ă anxietatea, să vezi și să conștienti­zezi că de fapt nu ești în pericol, așa cum ai crezut. Nu lăsa frica să-ți schimbe viața, să-ți ia libertatea de a trăi așa cum vrei, controleaz-o.

 ??  ?? STABILEȘTE OBIECTIVE Pornește prin a-ți analiza comportame­ntul și a descoperi ce îți declanșeaz­ă starea de panică, apoi caută să te familiariz­ezi treptat cu situația.
T F A PRACTIC Dacă problema durează peste șase luni, mergi la medic.
STABILEȘTE OBIECTIVE Pornește prin a-ți analiza comportame­ntul și a descoperi ce îți declanșeaz­ă starea de panică, apoi caută să te familiariz­ezi treptat cu situația. T F A PRACTIC Dacă problema durează peste șase luni, mergi la medic.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania