Practic Idei

Tutorarea

Două variante

-

Semănatul la fasolea oloagă se face în grădini la 30-40 cm distanță între rânduri, la fiecare trei rânduri lăsându-se un interval de 60 cm pentru acces și efectuarea lucrărilor de îngrijire. Între plante se lasă doar 4-5 cm.

La fasolea urcătoare, se fac rânduri distanțate la 80-90 de cm, între cuiburi lăsându-se un interval de 40 cm. Se pun la început șase-șapte semințe la fiecare cuib, urmând ca ulterior să se păstreze doar două-patru plante, desigur, cele mai viguroase dintre ele. Pentru o grădină de 10 mp ai nevoie de cam 1,2 kg de boabe de sămânță pentru fasolea pitică și 0,7 kg pentru cea urcătoare. Perioada optimă de semănat este de la mijlocul lunii aprilie la câmpie și în prima decadă a lunii mai în zonele de deal. În cazul culturilor succesive, se poate semăna însă și mai târziu, până la mijlocul lunii iulie.

Ai de optat între a pune fiecărui cuib de fasole urcătoare drept tutore câte un băț de 2 m înălțime sau să montezi spalieri între care întinzi fir metalic, de care lași să atârne câte o sfoară deasupra fiecărui cuib. Planta se răsucește ușor pe sfoară, apoi se va agăța singură. În cursul vegetației se prășește de două-trei ori pentru a sparge crusta formată la suprafața pământului și a îndepărta buruienile și se udă de aproximati­v patru ori, neapărat în perioada de înflorire și de formare a păstăilor. Pentru prevenirea bolilor se iau măsuri încă de la semănat, boabele fiind tratate cu fungicide și insecticid­e. Dacă vrei să produci legume ecologice poți încerca să tratezi boabele doar cu un ex

 ??  ?? T PRACTIC Înfige bine bețele în pământ, să reziste la vânt.
SEMNE BUNE Apariția multor flori anunță o recoltă abundentă.
T PRACTIC Înfige bine bețele în pământ, să reziste la vânt. SEMNE BUNE Apariția multor flori anunță o recoltă abundentă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania