Practic Idei

Recoltarea

În mai multe etape

-

Păstăile se culeg manual, la maturitate, pe la sfârșitul lunii septembrie, la interval de două-trei zile, manual în gospodărie și mecanizat în culturile mari de la câmp. Fasolea de păstăi se culege când boabele nu depășesc mărimea unui bob de grâu. tract din 100 g rădăcini de hrean (Armoracia rusticana) rase la 1 l de apă și ținute 12-24 de ore. Ajută la dezinfecta­rea semințelor. Și în cursul vegetației se fac tratamente tot împotriva unor boli și dăunători. Cele mai frecvente sunt atacul de antracnoză (pe frunze și păstăi se ivesc pete maronii cu un cerculeț roșiatic), arsură bacteriană (pete rotunde, umede, verzui), mucegai cenușiu. Cei mai temuți dușmani sunt gărgărița fasolei și musca plantelor, care rod semințele.

Pentru fortificar­ea plantelor, stropește-le cu macerat de coada-calului (Equisetum arvense). Acesta se prepară din 1 kg de plantă verde tocată (sau 200 g plantă uscată) care se pune într-un vas mare, cu 10 l de apă de ploaie și se lasă 7-10 zile într-un spațiu însorit. Pentru efect sporit asupra dăunătoril­or se poate dizolva în lichidul rezultat o bucățică de săpun (200-300 g) preparat în casă, nu din comerț.

Conform specialișt­ilor, acest macerat face plantele mai rezistente la atacul unor boli și dăunători. Preparatul se poate aplica și altor culturi de legume, flori etc. tot anul. Zeama are și acțiune insecticid­ă împotriva păduchilor de frunză, a acarienilo­r și furnicilor. Atenție, lichidul se aplică prin pulverizar­e, dar numai după o diluție 1:5 în apă. Succes!

 ??  ?? MOMENTUL OPTIM Recoltarea se face dimineața sau seara.
MOMENTUL OPTIM Recoltarea se face dimineața sau seara.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania