Practic Idei

Mă tratez cu măsline

Puțini sunt cei care nu agreează măslinele, dar și aceștia le folosesc într-o formă sau alta pentru că aduc o mulțime de beneficii sănătății. Uite doar câteva dintre cele mai cunoscute!

-

Măslinele sunt foarte hrănitoare și se pot integra ușor în diverse preparate, de la salate, la bruschete, pizza, paste, tocănițe, sosuri, aluaturi (pâine, chec aperitiv). Culoarea (care variază de la verde închis la maro, negru), textura și gustul lor depind de stadiul de maturare, metoda de conservare (în ulei, saramură sau oțet), deoarece ele nu se pot consuma proaspete, fiind foarte amare. Atenție, este indicat uleiul de măsline extravirgi­n (chiar dacă are un gust mai puternic), presat la rece și în cantități rezonabile. Excesul de măsline și ulei poate contribui la creșterea în greutate. Dar consumate în cantități moderate, 5-10 pe zi, sunt indicate chiar celor care vor să slăbească. S-a constatat că oamenii care au inclus în dietă măslinele și uleiul obținut din presarea acestora au avut risc mai redus de a dezvolta o boală cadiovascu­lară deoarece ele întăresc pereții vaselor de sânge și mențin colesterol­ul bun (HDL) la valori normale. Se pare

Măslinele sunt fructele copacului numit științific Olea europaea. Conțin în medie cam 115 kcal/100 g. Sunt bogate în vitamine (A, B1, B3, B5, B6, C, E), minerale (sodiu, potasiu, calciu, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor, zinc). Deși au un conținut ridicat de grăsimi (10% din conținut), acestea sunt benefice organismul­ui, reducând riscul unor boli.

 ??  ?? CULOAREA MĂSLINELOR Cele verzi sunt culese înainte să ajungă la maturitate, cum se întâmplă în cazul celor negre.
A T PRACTIC S
Alege măsline și produse cu ulei de măsline bio.
CULOAREA MĂSLINELOR Cele verzi sunt culese înainte să ajungă la maturitate, cum se întâmplă în cazul celor negre. A T PRACTIC S Alege măsline și produse cu ulei de măsline bio.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania