Practic Idei

Tablou cu noduri

Când te gândești la mare, parcă vezi în fața ochilor velierele din filmele de aventuri, cu marinarii veseli și nodurile complicate pe care aceștia le folosesc. Uite cum poți face și tu o panoplie cu noduri.

-

Când eram copii, unii băieți visau la o profesie în Marină, pentru că își doreau cu ardoare să aibă parte de aventuri și să călătoreas­că pe toate mările și oceanele. Puțini sunt cei care și-au împlinit visul, dar nici ceilalți nu au uitat cu totul de această pasiune. Pentru ei am realizat această panoplie cu noduri marinăreșt­i, care să le amintească de visuri, de vacanță.

Pentru decorațiun­ea alăturată ai nevoie de: o placă de polistiren mare și una mică (20x20 cm și 5x5 cm), groase de aproximati­v 2 cm, o țesătură albastră 27x27 cm (noi am folosit jeans), opt bolduri, foarfecă, sfoară de bumbac, pensulă mică, tuburi de vopsea acrilică albă, roșie și aurie, lipici superglue (sau prenandez), cutter, carton, cochilii de melci marini, marker cu vârf subțire (1).

CUM PROCEDEZI

Tai cu cutterul un pătrat din placa de polistiren (2) până obții mărimea dorită. Peste el întinzi bine țesătura (o calci întâi să nu aibă încrețitur­i) și o fixezi (3) pe spatele panoului cu bolduri la colțuri și pe mijlocul fiecărei laturi. Ca să arate bine la colțuri, tai puțin pe diagonală din fiecare colț și materialul se va aranja. Folosește bolduri cu cap mic, să fie invizibile.

Din ghemul de sfoară tai bucăți de 20 cm lungime (4) din care faci diverse noduri marinăreșt­i uzuale sau doar decorative pe care le lipești pe materialul textil astfel încât să arate cât mai bine. Înainte de a le fixa, vezi cum se aranjează mai bine (5). Sub fiecare nod pui o plăcuță făcută din carton pe care ai dat cu vopsea acrilică aurie, să pară tăbliță metalică. Pe hârtie scrii numele nodului de deasupra. Noi am făcut: nod pătrat, nod simplu, nodul bunicii, nod fluture, nod plat, nod în 8, nod marinăresc, nod bowline, nodul spânzuratu­lui, nod de scotă. Lași un spațiu central pe panou pentru un colac de salvare (6) pe care îl faci separat. Din bucățica mică de polistiren decupezi și sculptezi cu cutterul un cerculeț pe care îl pictezi cu alb și roșu, apoi scrii cu markerul.

 ??  ?? T PRACTIC Pentru bază poți folosi placaj, carton etc. în loc de polistiren.
VARIANTĂ Dacă vrei să pară mai romantic, poți lipi pe panou și cochilii de melci marini.
T PRACTIC Pentru bază poți folosi placaj, carton etc. în loc de polistiren. VARIANTĂ Dacă vrei să pară mai romantic, poți lipi pe panou și cochilii de melci marini.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania