Practic Idei

Decor cu bărcuță

Pe toți ne chinuie dorul de mare, dar până când ajungi pe litoral poți încerca să aduci marea în casa ta prin intermediu­l unei decorațiun­i simpatice: o bărcuță în miniatură. Uite ce materiale îți trebuie și ce pași ai de urmat ca să realizezi una ca a noa

-

Cele mai frumoase daruri sunt cele pe care ți le faci singur, așa că dacă iubești marea, nu mai sta mult pe gânduri, meșterește și tu o bărcuță drăguță, care să-ți amintească de magia ei pe tot parcursul anului. Pentru bărcuță ai nevoie de (1): o creangă mai groasă, preferabil cu formă adecvată (adică ușor semicircul­ară), deja erodată de apă și albită de soare, o nuia subțire cât un creion, lungă de 20-40 cm, dreaptă și rezistentă, 1 m sfoară albă de bumbac, 20x30 cm pânză albă simplă, două holzșurubu­ri cât mai mici și cu capăt sub formă de ochi, bormașină și spirale pentru lemn, bomfaier cu pânză pentru lemn, pistol de lipit cu baghete de silicon, creion, foarfecă. Pentru decor mai adaugă pe lista materialel­or plasă rară de cânepă, care să amintească de un năvod, cochilii de melci și scoici, o pânză albastră ca apele mării.

Noi am avut pentru coca vasului o creangă de aproximati­v 35 de cm lungime și cam 15 cm în circumferi­nță. În funcție de aceasta stabilești și lungimea catargului (nuiaua). Dacă nu ai pistol de lipit cu silicon, ca adeziv folosește lipici siliconic sau prenandez.

CUM PROCEDEZI

Tai creanga la dimensiuni­le necesare și o nivelezi pe una dintre laturi pentru a te asigura că va avea stabilitat­e decorațiun­ea, apoi faci în mijlocul ei o gaură (2) cu diametrul puțin mai mare decât cel al bazei nuielei. Atenție, nu trebuie să străpungi lemnul, așa că folosește un distanțier! Torni silicon în orificiul făcut (3) și înfigi în el crenguța care va avea rol de catarg. Înșurubezi și micile holzșurubu­ri în capetele crengii care va fi coca vasului (4). Așezi scheletul decorațiun­ii deasupra pânzei și cu un creion trasezi forma pânzelor pentru micul tău velier (5). Decupezi velele în formă de triunghi, din pânză, și le lipești pe margine sfoară ale cărei capete le legi de holzșurubu­ri, de baza catargului și de vârful acestuia. Fixezi cu puțin silicon capetele sforilor pentru siguranță și aspect plăcut (6). La final lipești în vârful catargului un crâmpei de pânză sau hârtie în chip de steag. Sfat! Pentru realizarea velelor folosește țesătură mai groasă ori apreteaz-o ca să aibă ținută bună. Foarte bine arată cele albe uni sau cele în dungi alb-albastre. Dacă steagul nu stă bine, poți dubla pânza sau chiar pune în interior o agrafă de birou desfăcută.

 ??  ?? VARIANTĂ
Dacă nu găsești o creangă suficient de groasă pentru coca vasului, poți lega câteva nuiele cu sfoară, pentru a închipui o plută.
T PRACTIC Poți chiar vinde astfel de bărcuțe ca suvenire.
VARIANTĂ Dacă nu găsești o creangă suficient de groasă pentru coca vasului, poți lega câteva nuiele cu sfoară, pentru a închipui o plută. T PRACTIC Poți chiar vinde astfel de bărcuțe ca suvenire.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania