Practic Idei

Cufărul piraților

În copilărie, mulți dintre noi au visat să descopere comori ale piraților sau ale altor personaje misterioas­e. Dacă vrei să stimulezi imaginația celor mici, creați împreună un cufăr ca în vechime.

-

Ocutie care arată ca un veritabil cufăr vechi va deveni un accesoriu util de fiecare dată când copilul va dori să pună în scenă o poveste cu zâne, Feți-Frumoși, spiriduși sau pirați. Pentru acest cufăraș ai nevoie de următoarel­e materiale: o cutie de carton lungă (de la biscuiți am avut noi), cutter, foarfecă, o bucată de fetru subțire, grena (cam 20x30 cm), două pensule, una subțire și una lată, prenandez, tuburi de vopsea acrilică maro, dar și neagră și aurie, riglă, pix (1).

CUM PROCEDEZI

Dacă nu ai o cutie din carton uni, trebuie să dezlipești cutia ta cu grijă și să o întorci cu partea simplă la exterior. Dacă nu faci asta, va fi foarte greu să acoperi imprimeul (noi am încercat și rezultatul nu a fost unul plăcut). Refaci cutia, apoi stabilești înălțimea bazei cufărului și măsori

Respectând în principiu tehnica prezentată, poți să realizezi cufere și din cutii de carton mai mari. Dacă vrei să pară autentice, le poți îmbrăca în bețișoare de lemn de la înghețată sau de la lădițele de fructe și legume. Pentru rezistență, poți înveli la final cufărul în scotch sau poți să-l dai cu lac.

de jur împrejurul cutiei, trasezi o linie, apoi pe aceasta tai cutia cu cutterul, dar numai trei laturi. Trebuie să rămână întreagă una dintre cele mai late. Tai din capătul cutiei pe latura lăsată intactă, astfel încât să mai rămână 5 mm pe fiecare latură (2). Din aceștia vei tăia colțișori (3), esențiali pentru realizarea capacului de la cufăr. Stabilești înălțimea capacului arcuind latura liberă deasupra cutiei. Odată stabilită forma, ții cu degetul și apoi, folosind cutia drept șablon, trasezi pe un carton două arce de cerc care vor fi lateralele capacului (4) de la cufăr. Decupezi semicercur­ile din carton, le suprapui și verifici să fie perfect identice, apoi le lipești. Dai cu puțin prenandez sau alt adeziv pe colțișori și pe marginea arcuită a semicercur­ilor. După ce s-a zvântat puțin, presezi cartoanele, având grijă ca la început să le așezi în poziția corectă, pentru că ulterior nu se mai pot muta. Apoi pictezi cufărul cu vopsea maro, făcând dungi orizontale, ca niște scânduri (5). Cu negru faci marginile, să pară întărituri­le metalice. Tot aici faci cu auriu ghinturi miniatural­e. Nu uita să desenezi și o încuietoar­e. Pe interior dai cu adeziv și presezi fetrul tăiat la dimensiuni (6).

 ??  ?? UN CADOU CU STIL Dacă îi oferi cutia copilului tău, umple-o înainte cu ceva drăguț, strălucito­r (bănuți, mărgele, bile), care să te ducă cu gândul la o comoară.
A T PRACTIC Realizează și varianta din lemn, dacă poți.
UN CADOU CU STIL Dacă îi oferi cutia copilului tău, umple-o înainte cu ceva drăguț, strălucito­r (bănuți, mărgele, bile), care să te ducă cu gândul la o comoară. A T PRACTIC Realizează și varianta din lemn, dacă poți.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania